Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Grad Pirot nastavlja sa realizacijom pionirskog poduhvata subvencionisanja razvoja seoskog turizma, kroz finansijsku podršku vlasnicima registrovanih seoskih gazdinstava za bavljenje turizmom, a u cilju povećanja broja kreveta, poboljšanja uslova za boravak turista i druge namene. Danas je ugovore vlasnicima 11 seoskih turističkih gazdinstava podelio zamenik gradonačelnika Miloš Colić, koji je podsetio da je reč o pionirskom projektu u Srbiji.

Colić: Za tri godine – 150 novih ležajeva

Ukupan iznos subvencija je tri miliona dinara, a ove godine je subvencije dobilo 11 korisnika.

-Ovo je treća godina kako dodeljujemo ove ugovore i želimo da se na ovaj način poboljša turistička ponuda. Napravili smo jednu rekapitulaciju i kako vlasnici gazdinstava mogu da koriste i druge načine za dobijanje sredstava za dalji razvoj gazdinstava. Grad po Lokalnom planu zapošljavanja izdvaja 45 miliona dinara, a po ovom javnom pozivu tri miliona dinara, dakle 48 miliona dinara upumpavamo u privredne aktivnosti, a turizam kao važna privredna grana itekako zaslužuje da se stimulište i unapređuje. Grad Pirot je privržen toj misiji. Još od prve godine Pirot je pionirska lokalna samouprava koja realizuje ovakav program, za tri godine imamo više od 150 novih ležajeva u ponudi i ponosimo se ovim rezultatom-kazao je zamenik Colić uz konstataciju da nije namera da se stimuliše isključivo kvantitet, već i da se poboljšava kvalitet smeštajnih kapaciteta.

Zlatkov: Od 250 ležajeva pre deset godine, sada imamo preko 1.100 ležajeva. Ove godine se očekuje REKORDNIH 60.000 noćenja

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov istakao je da je od 2021. godine, kada je lansiran ovaj program podrške razvoja seoskog turizma, podršku dobio veliki broj turističkih gazdinstava u svim selima.

-Nakon pandemije ljudi se sve više vraćaju selu i aktivnom turizmu, zdravoj hrani. Velika je površina teritorije Grada Pirota, skoro 1200 kilometara kvadratnih, mi nemamo tu tradiciju bavljenja turizmom kao neki drugi centri, ali za smo desetak godina se drastično povećao broj noćenja, dobili smo kategoriju 3 turističkog mesta. Pre desetak godina imali smo 250 ležajeva, sada imamo preko 1.110 ležaja i nadam se da će taj trend nastaviti da raste, a paralelno sa tim i kvalitet smeštaja-kazao je Zlatkov.

Izvor: Pirotske vesti

Elektronsko podnošenje zahteva

Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine