Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Peti Festival sira i kačkavalja, u organizaciji TO Pirot i grada Pirota, održava se danas, u holu Doma kulture. 

Loše, kišovito vreme , nije sprečilo degustatore i druge zainteresovane posetioce, da se okupe u velikom broju već na samom otvaranju sajma. 

Više od 20 izlagača iz Pirota, ali i okolnih gradova, prezentovalo je svoje proizvode, a svi zainteresovani mogli su da probaju razne vrste sireva i kačkavalja, ali i da pazare po sajamskim cenama. 

Ispred Doma kulture organizovana je prezentacija izrade đubeka, italijanskog sira "Kaco Kavalo" i svrljiškog belmuža.

Bratislav Ćirić, direktor TO Pirot, rekao je da se ova manifestacija organizuje nakon tri godine, zbog korone, a da se na ovaj način promoviše još jedan brend Pirota. 

Naredne godine, u ovo vreme, imaćemo i sajamski prostor!

Kako je rekao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, počinje i rekonstrukcija Sajamskog prostora u naselju ATP čijom će adaptacijom Pirot dobiti pravi prostor za sajamske manifestacije, pre svega one koje se organizuju u zimskom periodu. Dodaje da je naš grad, pored ostalog i prestonica sira i kačkavalja, te da taj potencijal moramo iskoristiti. 

Mnogo posetioca iz drugih gradova, danas je boravilo u Pirotu kako bi probali naše specijaltete. Jedan od njih je i Alen Vukašinović, direktor Sajma u Osjeku, koji nije krio svoje oduševljenje zbog posete Pirotu. Izrazio je želju sa mogućom saradnjom i promocijom naših gastronomskih brendova u njegovoj domovini. 

Šetajući i degustirajući, razgovarali smo i sa nekim proizvodjačima sira i kačkavalja. Za portal plusonline govorili su Saša Petković ispred mlekare "Piroćanci" i Milica Zdravković ispred farme "Eva".

"Babaroga" rakije i vina

Pored odličnog sira i kačkavalja, posetioci su degustirali i vina i rakije koje se proizvode u našem kraju. 

Porodično gazdinstvo Đorđević i njihova "Babaroga" rakija već je postala poznata i van Pirota. Koja je tajna proizvodnje otkrio nam je Saša Đorđević

Po prvi put se na Sajmu pojavila i Destilerija "Zdravković" koja je prezentovala rakiju "Zdravicu".  Proizvodi trenutno samo Viljamovku, a u planu je i proizvodnja još četiri voćne vrste iz sopstvenog zasada, kaže Nemanja Zdravković. 

U okviru Festivala sira i kačkavalja, od 17 časova biće održane dve promocije knjiga - "Pirotski kačkavalj priča o najpoznatijem srpskom siru", autora Davora Lazarevića i "Kratka istorija Toplog Dola i Stare planine", autora dr Srđana Cvetkovića.

Izvor: Plusonline

 

Plan razvoja Grada Pirota 2021–2028.

Joint cross border initiatives for creation of eco frendly region

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Sportske aktivnosti za mlade-budućnost za sve u prekograničnom regionu

Oglasna tabla

 

Elektronsko podnošenje zahteva

POPIS STANOVNIŠTVA 2022

INFO CENTAR

INFO CENTAR PIROT
010 305 508

Izbori za članove Saveta mesnih zajednica 2022

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA

 Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine