Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Delegacije grada Pirota, SUBNOR-a Pirot, Udruženja za negovanje tradicija ratova od 1912. do 1918. godine, rezervnih vojnih starešina i političkih partija položile su cveće, u sklopu svečanosti obeležavanja Dana grada Pirota i oslobođenja od Turaka, na Spomenik oslobodilaca Pirota u Tijabari. U ime Gradske uprave prisutnima se obratio, član Gradskog veća, Sreten Savov, zahvalio na odavanju pošte palim borcima i podsetio na kraći istorijat.

Savov je ukazao na neke detalje oslobađanja Pirota od Turaka, istakavši da je do oslobađanja naroda došlo kroz nacionalni romantizam, koji je bio prisutan u celoj Evropi. Oslobođeni su delovi Srbije, Grčke, Crne Gore sa tendencijom oslobađanja i drugih naroda. Bolesnik sa Bosfora, kako je tada Turska nazivana, postepeno se povlačio sa mnogih teritorija. Srbija je posle Nevesinjske bune, 1875. godine, krenula protiv Turaka kada je poveden Prvi srpsko – turski rat. Namera da se oslobodi južni deo Srbije nije uspela, pa se nakon toga, uz pomoć Rusije, krenulo u velike ofanzive. Trebalo je regrutovati 30.000 vojnika, a odazvalo se tri puta više. Oslobođen je Pirotski okrug, Nišavski, Toplički, Leskovački i Vranjanski. Zahvaljujući diplomatiji Jovana Ristića Berlinskim mirovnim sporazumom, 30. juna 1878. godine, Pirot i pirotski kraj su zvanično postali sastavni deo Srbije, rekao je Savov.

Izvor: Pirotske vesti

Upitnik o zadovoljstvu građana uslugama Gradske uprave Pirot

Elektronsko podnošenje zahteva

Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine