Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Polaganjem venaca na grčkom  i srpskom vojničkom groblju u Pirotu obeleženo je sećanje na stradale  vojnike koji počivaju na brdu Metiljavica iznad Pirota. Ceremoniji su, kao i svake godine, prisustvovali zvaničnici iz Grčke i Srbije i drugih prijatljskih zemalja, predstavnici lokalne samouprave, grada Niša, predstavnici vojske, policije,  organizacija koje se bave negovanjem tradicije  i građani koji su želeli da odaju počast stradalim vojnicima.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, je na pomenu vojnicima stradalim 1918. i 1919.  istakao  da se zbog ovakvih vojnika srpski narod naziva slobodarskim narodom i da zbog njih imamo ovakvu slobodarsku sadašnjost i budućnost.

“Ovo mesto je za Pirot veoma važno i ja sam ponosan što smo ovo parče zemlje gde se nalazi Grčko vojničko groblje predali Republici Grčkoj na upravljanje. To je sada grčka teritorija u Pirotu ali to je i tačka koja povezuje srpski i grčki narod. Ja se nadam da ćemo to znati da iskoristimo i da osim gradskih i prijateljskih veza razvijamo i kulturne, sportske i poslovne veze” – istakao je gradonačelnik Pirota.  Gradonačelnik je rekao da očekuje završetak još jednog procesa koji će učvrstiti prijateljstvo. “Nadam se da ćemo uz pomoć Ambasade Grčke do kraja ove godine završiti  proces bratimljenja između Grada Pirota i grada Nea Mudanja u Grčkoj i da ćemo se sledeće godine videti u još  boljoj atmosferi i još većem broju” – rekao je Vasić.

Maria Levanti,  ambasadorka Grčke rekla je da su kosti grčkih palih boraca sakupljene i položene na ovom groblju 1923. godine, zahvaljujući inicijativi nezaboravne Ekaterine Lavandis kako bi nas podsećale na doprinos grčke vojske u oslobođenju ovog područja tokom Prvog svetskog rata a li i na vekovno prijateljstvo i saradnju naša dva naroda. Ona je zahvalila srpskim vlastima na pomoći i organizaciji memorijalnog skupa, pomoćniku ministra odbrane Siniši Radoviću, državnom sekretaru Ministarstva za rad Zoranu Antiću, načelnici Pirotskog upravnog okruga Dragani Tončić, gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću, gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu niškom gospodinu Arseniju, zamniku načelnika  Generalštaba Vojske Republike Srbije Želimiru  Glišović, ambasadoru Kipra  u Srbiji Andreasu Fotiu, šefu NATO kancelarije za vezu u Beogradu Đampjeru Romanou.

Ambasadorka je od srca zahvalila porodici Surlandžis iz Pirota koja se već decenijama stara o groblju  ali i svim prisutnima koji su došli da odaju počast grčkim i srpskim herojima. “Neka njihova žrtva bude nadahnuće za današnje napore koje narodi regiona ulažu zarad mira i bezbednosti” – poručila je ambasadorka Grče u Srbiji, Maria Levanti.

Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da se svake godine kao i ove,  okupljanjem  u Pirotu na ovom svetom mestu, na  dostojanstven način, kulturom sećanja obeležava važna epoha iz srpske istorije. “Srbi su mnogo puta do sada bili prinuđeni da brane ili osvajaju svoju slobodu. Početak prošlog veka bio je po mnogo čemu teži  i značajniji, Srbija je išla iz rata u rat suočena sa velikim gubicima i velikim finansijskim problemima. Pobedila je i u Srpsko- turskom i u Srpsko- bugarskom ratu  u Drugom balkanskom ratu i  u Velikom ratu. Prvi svetski rat je bio izazov za ceo svet a Srbi su pokazali da su  deo sveta koji se bori samo za svoju slobodu” – rekao je Antić. On je podsetio na velike pobede slavne i časne srpske vojske na Ceru i Kolubari, albansku golgotu, oporavak  na Krfu, Jonskim ostvrima i proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918.

“U ovim borbama Srbija je imala odane saveznike među kojima je vek bila naša bratska Grčka. Ono što je uradila Grčka i grčki narod  na prijemu i prihvatu srpskih vojnika i civila koji su se povlačili iz Srbije preko albanskih gudura, njihov prihvat, smeštaj  i pomoć u oporavku, pokazuje kolika je ta pravoslavna ljubav jednog naroda i kako se poštuju, vole i cene Grci i Srbi” – rekao je Antić.

“Ovih 358 grčkih junaka su još jedna spona koja veže srpski i grčki narod i koja nas opominje da poštujemo jedni druge i da se kao malobrojni i pravoslavni narod pomažemo kada god je to moguće,  da nikada ni u kom momentu spoljnopolitičkih okolnosti ne zaboravimo pravoslavno bratsvo i jedinstvo. Velika spona je veliki broj srpskih grobalja koja se nalaze širom Grčke a najviše na Krfu, Vidu, Zejtinliku” – rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, Zoran Antić, na pomenu grčkim vojnicima , danas u Pirotu.

Izvor: Pirotske vesti

Elektronsko podnošenje zahteva

Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine