Po protokolu Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije na Grčkom vojničkom groblju i kod Spomenika stradalim Piroćancima u Prvom svetskom ratu, danas je održana srpsko-grčka komemorativna svečanost "Sećanje na saveznike iz Prvog svetskog rata".

Na ovaj način, tradicionalno, odaje se pošta grčkim (358) i srpskim (7610) vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1919.godine. 

Svečanost je počela verskim obredom na grčkom vojničkom groblju. Verski obred je obavio Episkop niški, Njegovo Preosveštenstvo G.G. Arsenije. 

Posle verskog obreda vence su položili predstavnici Vlade RS Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane, Pirotskog okruga, Grada Pirota, Grada Niša, predstavnici Policijske uprave Pirota, Ambasade Grčke i Kipra, udruženja građana i pojedinci.

Nakon toga, održan verski obred kod Spomenika palim Piroćancima.

Prisutne delegacije položile su vence i na ovom spomen obeležju.

Po završetku ceremonije, prisutnima su se obratili Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miodrag Kapor i Ekatarini Rapti, otpravnica poslova u ambasadi Grčke, koji su još jednom u svojim izlaganjem naglasili da nikada ne treba zaboraviti žrtve naših bratskih naroda, u cilju zajedničke svetlije budućnosti. 

Po planu i programu ya sve prisutne upriličen je i kratki umetnički program. 

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine