Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će krajem meseca biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije.

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer kaže da je prošle godine grad Pirot učestvovao u pilot projektu Ministarstva i da postupak još uvek traje. Za zamenu stolarije odobreno je 109 prijava, a do sada je realizovana trećina. 

Ministarstvo i ove godine planira isti konkurs, stim što će konkurs za građane biti raspisan znatno ranije, početkom leta, kaže Ivković.

U okviru Programa za unapređenje energetske efikasnosti na lokalu, predviđene su mere namenjene građanima - zamena stolarije, grejnih tela, ugradnja izolacije i solarnih kolektora. Naš cilj je da što veći broj mera ponudimo građanima u postupku sufinansiranja, ističe Ivković.

Uslovi za konkurisanje za neku od mera biće isti kao u prošlom konkursu, jedino što će ove godine prijave moći da podnose i vlasnici stanova u stambenim zgradama.

MIHAJLOVIĆEVA: KRAJEM JANUARA NOVI JAVNI POZIV ZA ZAMENU STOLARIJE, OLAKŠICE ZA DEVASTIRANE OPŠTINE

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je posle sastanka sa načelnicima okruga u Srbiji, sa kojima je razgovarala o projektu unapređenja energetske efikasnosti, koji Ministarstvo sprovodi sa lokalnim samoupravama, da će krajem meseca biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije.

Ona je rekla da je samo za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta.

„Novi javni poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti raspisaćemo krajem meseca, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Država je obezbedila dovoljno novca, kao da gradimo jednu elektranu. Imamo sve mogućnosti da omogućimo svim građanima i građankama da smanje potrošnju energije. Prvi projekat koji se završava, za koji su izdvojene 1,2 milijarde dinara, i te kako će doneti rezultate i domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune za 20 do 30 odsto. Na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida“, objasnila je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je za ovu godinu Ministarstvo obezbedilo 230 miliona evra i najavila olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

„Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 30 odsto, zbog toga smo obezbedili dovoljno novca, jer je ovo važan projekat, kao da gradimo novu elektranu“, rekla je ona.

Dragana Tančić, načelnica Pirotskog okruga, zahvalila je na podršci Ministarstvu u realizaciji projekta u Pirotu i Dimitrovgradu i najavila da su planirana veća sredstva za ovu godinu u svim lokalnim samoupravama.

*Saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine