Pirot je jedan od sedam gradova i opština u Srbiji čiji su projekti sa ukupno gotovo stotinu miliona dinara pozdžani iz Zelenog fonda Vlade Srbije. Gradu Pirotu odobren je projekat izgradnje, odnosno opremanja postrojenja za sekundarnu separaciju otpada vredan 24 miliona dinara. Pirot i Raška su konkurisali, po mišljenju stručnjaka iz Ministarstva zaštite životne sredine, najkvalitetnijim i najznačajnijim projektima pa su dobili najviše sredstava za realizaciju projekata. Pirotu je odobreno najviše novca – 24 miliona dinara a Raška je dobila 20 miliona, objavila je eKapija.


Kako je Pirotskim vestima izjavio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, Grad Pirot je poslednjih godina učinio krupne korake kada je reč o zaštiti životne sredine što je prepoznato i od strane mnogih ministarstava koja daju značajnu podršku projektima koji dolaze iz Gradske uprave Pirot.
- Kada je reč o radu Regionalne deponije, ovo je druga faza izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju, koje smo već izgradili ali će ova sredstva omogućiti opremanje skupom i sofisticiranom opremom neophodnom za funkciosanje ovog sistema. Mi  ulazimo i u projekat primarne selekcije otpada u okviru koga će biti investirano oko milion evra, između ostalog i u podelu 10.000 kanti za suv i mokar otpad domaćinstvima, nabavku još 200 kontejnera… Zadnjih godina radimo i na proširenju postojeće deponije proširenjem odnosno izgradnjom druge ćelije deponije, na izgradnji kompostane koja je takođe u planu i mnogim drugim projektima koji će značajno unaprediti ekološku sliku našeg grada-kazao je Pirotskim vestima Vasić.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine