Zahvaljujući Fondu za razvoj poljoprivrede i brojnim subvencijama koje preko Fonda Grad Pirot obezbeđuje, značajno se iz godine u godinu unapređuje poljoprivreda.
Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Goran Popović kazao je da je putem Fonda za razvoj poljoprivrede i investicijama poljoprivrednika koje su podstaknute subvencijama Fonda, u pirotsku poljoprivredu prošle godine “upumpano” preko 1.5 miliona evra. Popović je pozvao vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava da u što većoj meri apliciraju i koriste podsticajna sredstva i Grada, ali i države.


Predrag Pejčić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Poljske Ržane kazao je da redovno koristi podsticajna sredstva lokalne samouprave odnosno Fonda za razvoj.

- Imamo preko 60 grla muznih krava, svake godine povećavamo, pratimo genetiku, nabavili smo miks prikolicu, lokalna samouprava nam je vratila sredstva za investicije, kupili smo i vakumirku što nam je značajno olakšalo posao, renovirali smo štale i modernizovali, poboljšali značajno higijenu. Bez pomoći lokalne samouprave sigurno ne bi uspeli da realizujemo sve investicije i dovedemo proizvodnju na ovako visok nivo. U planu je da u narednom periodu nabavimo i robote za mužu. Svake godine usavršavamo proizvodnju i unapređujemo posao. Produktivnost je mnogo veća tako da se polako približavamo maksimumu. Da imamo i hiljadu krava, mi ne bi imali problema sa tržištem, kvalitetna roba uvek nađe put do kupaca-kazao je Pejčić.

Pomoćnik gradonačelnika Goran Popović kaže da je Fond za razvoj poljoprivrede u 2019. godini raspolagao sa 58 miliona.

- Konkurs za 2020. godinu je raspisan 1. juna. Zahtevi se primaju od 1. do 5. u mesecu za prethodni mesec. Pet miliona dinara smo odvojili za izradu elaborata o zaštiti geografskog porekla peglane kobasice, za edukaciju poljoprivrednih proizvođača i smatram da smo kroz Fond obezbedili dovoljna sredstva za ravnomeran razvoj poljoprivrede-kazao je Popović.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine