U 2019. godini u Matičnu knjigu rođenih sa područja Pirotskog upravnog okruga, upisano je 608 rođenih beba, dok je u Matičnu knjigu umrlih upisano 991 lice, podaci su Matične službe Gradske uprave Pirot, koja objedinjava podatke za sva lica koja imaju prebivalište ne samo u gradu Pirotu, već i u opštinama Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica. U prethodnoj godini sklopljeno je 298 brakova, što je i upisano u Matičnu knjigu venčanih.


Gradska uprava uspešno realizuje projekte „Bebo, dobrodošla“ i „Bebo dobrošla 2“ u okviru kojih su objedinjeni određeni postupci i procedure, tako da je na ovaj način roditeljima značajno olakšan postupak prijave novorđenčeta i ostvarivanje njihovih prava. Prijava rođenja se popunjava u Opštoj bolnici Pirot i elektronski se dostavlja matičnoj službi. Matičari nakon izvršenog upisa izvod dostavljaju roditeljima na kućnu adresu.

Uvođenjem Centralnog registra za vođenje matičnih knjiga uvedenu su mogućnosti elektronske razmene podataka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – prilikom podnošenja zahteva za određivanje JMBG, prijavu prebivališta i sl. Takođe i sa drugim nadležnim ministarstvima – zahtev za izdavanje zdravstvene knjižice, zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak i sl, navodi se u saopštenju Matične službe GU Pirot.

Uvođenjem Elektronskog registra Matična služba u kratkom roku rešava procedure upisa u matične knjige.

Izvor: Plusonline

Joomla templates by Joomlashine