U telefonskoj izjavi za Portal Pirot Plus online, Ljiljana Berić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš govorila je o saradnji sa Gradskom upravom Pirot, koja je prema njenim rečima izuzetna i da takvu saradnju imaju samo sa malim brojem lokalnih samouprava koje su pod nadležnosti niškog Zavoda.

Dobra saradnja ogleda se u konstantnoj komunikaciji i zajedničkim delovanjem u cilju rešavanja značajnih pitanja. Gradska uprava Pirot obratila nam se početkom godine zbog jednog značajnog objekta kulturne baštine – kompleksa Bela Mačka. Posle nekoliko sastanaka potpisan je ugovor o saradnji i kao rezultat do kraja meseca imaćemo Elaborat faktičkog stanja objekta. Tokom naredne godine biće urađen i projekat rekonstrukcije, kaže Berićeva.
Projekat Bela Mačka je samo nastavak saradnje, prošle godine stručnjaci Zavoda radili su nadzor nad Tvrđavom Kale, a u narednoj godini radiće se projekat Zelene pijace, s obzirom da su Park i Zelena pijaca, čak i okolni objekti pod zaštitom Zavoda.
Već je poznata namena buduća objekta Bela Mačka. U rekonstruisanoj zgradi biće smešten Muzej ćilimarstva, s obzirom da se trenutno u depou Muzeja Ponišavlja čuva 300 pirotskih ćilima, koji će biti izloženi, a u jednoj od zgrada biće smeštena i Radionica za izradu ćilima.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine