Na sednici Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održanoj u prostorijama Coca-Cola HBC Srbija, izabrani su novi  predsednik i članovi Upravnog odbora, koji će do novog saziva Skupštine NALED-a predvoditi organizaciju i inicijative za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.


Za novog predsednika Upravnog odbora, na nekadašnje mesto ministarke Ane Brnabić, izabran je Goran Kovačević, generalni direktor kompanije Gomex. Novi članovi su Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i Dragana Čukić, član UO ACES-a. Članovi koji su zadržali pozicije u UO su Stanka Pejanović, generalni direktor Gorenja, Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC, Ernst Bode, generalni direktor Messer Tehnogas, Vojislav Genić, direktor SAP-a za javni sektor centralne i istočne Evrope i  Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.


Na otvorenoj sednici sa medijima, UO NALED-a dao je objektivnu ocenu rada Vlade u prethodnoj godini i najavio dalje reformske prioritete. Prema najnovijim podacima Regulatornog indeksa Srbije (RIS) koji ocenjuje proces pripreme, donošenja i primene zakona, Vlada Srbije zaslužila je polovičnu ocenu (4,8 od maksimalnih 10), što predstavlja blagi napredak u odnosu na prethodnu godinu. Najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upit privrednog subjekta i  dostupnost informacija od javnog značaja (7,5/10). Iako je rezultat usvajanja podzakonskih akata tri puta bolji, oblast sprovođenja zakona je i dalje najslabije ocenjena (3,1/10) s obzirom da različiti pravilnici i uredbe od značaja za privredu kasne u proseku 1.411 dana.

Domaćin skupa i član UO Aleksandar Ružević, istakao je ključne rezultate koje je Vlada ostvarila u saradnji sa NALED-om: „Ponosni smo što smo zajedno sa Vladom radili na uvođenju elektronskih dozvola, izradi Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i unapređenju pozicije Srbije na Doing Business listi Svetske banke – zahvaljujući tome investitori danas dolaze do građevinske dozvole za 8 dana, bolja naplata poreza donela je dodatnih 40 milijardi dinara u budžet, a Srbija je 59. u svetu po konkurentnosti što je najbolji rezultat u poslednjih 9 godina.“

Prioriteti NALED-a u narednom periodu biće dalja implementacija elektronskih dozvola i ukupni razvoj elektronske uprave, ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, unapređenje rada inspekcija i nagradna igra sa fiskalnim računima. Novi predsednik UO NALED-a, Goran Kovačević, najavio je i početak rada na novom izdanju Sive knjige propisa: „Pozivam sve građane i privredu da preko sajta NALED-a ukažu na birokratske procedure koje treba eliminisati i da predlože rešenja. U proteklih osam godina na našu adresu je pristiglo skoro 500 predloga za Vladu Srbije, od čega je 153 kvalitetom zaslužilo mesto u Sivoj knjizi, a gotovo 50% je sprovedeno u delo“.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine