"Pirot spreman da bude domaćin velikih sportskih takmičenja i dogadjaja različitog karaktera. Stvoreni su uslovi da budemo u svemu dobro organizovan grad"!


U ponedeljak 11. aprila počelo je 10. pojedinačno Prvenstvu Srbije u šahu, koje se  održava do 19. aprila. Pre svečanog otvaranja zabeležili smo atmosferu i pripreme  za svečano otvaranje i nastup šahista i razgovarali sa Bobanom Nikolićem, koji je zajedno sa Ljubomirom Manićem sudija prvenstva i jedan od inicijatora Prvenstva.
Hor Doma kulture na početku svečanog otvaranja otpevao je himnu Bože pravde
Učesnike prvenstva, organizatore i ljubitelje šaha pozdravio je domaćin Državnog prvenstva, gradonačelnik Vladan Vasić koji  je rekao da je Pirot grad potpuno spreman za organizaciju velikih dogadjaja, državnih prvenstava, medjunarodnih susreta, konferencija.
Na otvaranju je govorio i Obren Ćetković, predsednik Šahovskog saveza Srbije. Ćetković je zahvalio gradonačelniku na gostoprimstvu i izuzetnim uslovima za šahiste, istakavši da Savez nastoji da se prvenstva održavaju širom Srbije u cilju promocije ,,drevne igre,,!
A potom su  Vladan Vasić i Obren Ćetković, prvenstvo na simboličan  način otvorili, povlačeći poteze u partiji Damljanović – Bogosavljević.
Titulu će braniti  velemajstor Dejan Antić. Prvenstvo je veoma jako jer učestvuje osam velemajstora, jedan intermajstor i Vuk Djordjević, mladi talentovani šahista koji nema zvanje. Ovoga puta učestvuje 10 takmičara, trojica su pravo učešća izborila po plasmanu sa prošlogodišnjeg prvenstva, dok je preostalih sedam učešće obezbedilo na nedavno završenom polufinalnom turniru u Beogradu. Organizator, Šahovski savez Srbije  obezbedio je  nagradni fond od 350.000 dinara, prvoplasiranom sleduje 120.000 dinara, a svi učesnici dobiće i honorar za igranje u Pirotu.

Opširnije na Plusonline.

Joomla templates by Joomlashine