U okviru završnih i zaštitnih radova na istočnom kraku koridora 10. stručnjaci beogradskog Arheološkog instituta, otkrili su još jedno značajno arheološko nalazište, nedaleko od Begovog mosta, tik uz  magistralni put ka Beloj Palanci, odnosno Nišu.
Kako je u izjavi za Pirotske vesti rekla dr Sofija Petković, stručnjak pomenute institucije, reč je o  temeljima kasnoantičnog i ranovizantijskog utvrdjenja Gradište, koje je često bilo na meti tragača za starim blagom, koji su ga, poprilično oštetili!


- Osim temelja, iz perioda od 4. do 6 veka, koje su oštetili” ilegalci”, istražujemo i okolinu na kojoj smo otkrili nekropole. Reč je o rakama u kojima je sahranjivano hrišćansko stanovništvo i to pre svega ono iz siromašnih slojeva, dakle obični gradjani. Grobovi su okrenuti pravcem zapad-istok i u njima nema grobnih priloga poput nakita i sličnih predmeta-kaže dr Petković.
Pomenuta lokacija značajna je i po tome što su otikriveni ostaci života iz  5. i 4. milenijuma  odnosno iz prethrišćanskog perioda.  O tome svedoče i grobovi, ali i ostaci naselja, tačnije dva objekta, zatim kamene alatke i figurine. Naselje potiče iz bakarnog doba, koje prethodi metalnom dobu i naslanja se na takozvanu vinčansku kulturu, koja je prva upoznala metalurgiju, odnosno osvojila tehnologiju  topljenja i prerade metala.
Arheološko nalazište biće istraženo i zaštićeno, a sve činjenice  koje budu spoznate tokom istraživanja biće predstavljene stručnoj, ali i običnoj javnosti-zaključuje dr Petković.

Izvor: Pirotske vesti

Javni beležnik

Javni beležnik

Đorđe Petrović
Srpskih vladara 118
Telefon: +381 (0)10 310 045
Mobilni: +381 (0)66 310 045
e-pošta: jbeleznikpetrovic@gmail.com
Joomla templates by Joomlashine