U okviru projekta  “Socijalno stanovanje i aktivna inkluzija u Pirotu” koji sprovodi Grad Pirot u saradnji sa centrum za socijalni rad u Pirotu, organizacijom “Ternipe” i ASB kancelarijom za  Srbiju, 20 porodica podržano je kroz unapređenje uslova stanovanja. Gradonačelnik Pirota i predstavnici ASB-a i  kancelarije UN  uručili su korisnivcima laptopove  u Svečanoj sali Gradske uprave. Svaka porodica dobila je i bicikl.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, istakao je da je institucionalna između Evropske unije, civilnog sektora i Grada Pirota, ključna u podizanju kvaliteta života građana koji pripadaju oseetljivim društvenim grupama natočito po pitanju stanovanja i uključivanja u širu društvenu zajednicu.

“Grad Pirot pomaže ljudima koji su u stanju socijalne potrebe u pogledu stanovanja, uređenja kuća i na sve druge načine kako bi se lakše integrisali.  Potrebna nam je pomoć Evropske unije i ovakvih organizacija i nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima jer Grad Pirot želi da bude socijalno odgovoran grad i da brine o svakom stanovniku koji ovde živi”- rekao je gradonačelnik Pirota.

On je istakao da je u saradnji sa donatorima opremljen stan koji je namenjen mladima koji izlaze iz hraniteljskih porodica u trenutku kada su najosetljiviji, a u planu su i druge mere unapređenja socijalnih politika.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota podsetila je na aktivnosti koje su realizovane tokom projekta. “Trenutno je u završnoj fazi rekonstrukcija 20 kuća u kojima žive romske porodice. Renoviran je i opremljen stan u vlasništvu grada Pirota u kojem trenutno žive dve mlade osobe koje su izašle iz hraniteljstva.  Za njih je obezbeđena i stručna praksa kako bi lakše došli do zaposlenja. U toku su mere aktivne inkluzije za korisnike porodica koje su obuhvaćene projektom. Sprovedena je javna nabvaka za nameštaj I belu tehniku  kako bi kuće bile u potpunosti opremljene. U planu su programi dokvalifikacije i prekvalifikacije a  u toku je program psihosocijalne podrške i radionice sa decom školskog uzrasta” – kaže pomoćnica gradonačelnika Pirota.

Samohrani otac Saša Mašića  ističe da mu je ova donacija veoma značajna. “Ja ne bih postigao sve ovo što  su nam pružili. Ja sam neizmerno zahvalan što su se trudili na ovim projektima. Moj sin završava ekonomsku školu, dobio je  laptop da proširi svoje znanje, da napreduje  u svom školovanju. Zadovoljan sam što kao Rom imam podršku gde god da sam se obratio za pomoć. Kuća mi je potpuno sređena, urađena je instalacija i unutrašnji radovi i zaista sam zahvalan na tome” – kaže samohrani otac Saša Mašić.

Za devetogodišnjeg Damira Mutišića koji živi u porodici sa još četvoro braće i sestara ovaj lap top će omogućiti da bolje uči ali i da se igra kao i većina njegovih vršnjaka.

Projekat se realizuje u okviru programa “Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju I aktivnoj inkluziji” koji finansira EU, a implementira UNOPS.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine