U Svečanoj sali Gradske uprave Pirot danas je održana zajednička sednica Ženske odborničke mreže, Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pirota u udruženja "Žene juga".

Cilj je upoznavanje sa inicijativom kako i na koji način uključiti što veći broj žena u Savetima mesnih zajednica. Kako je rekla Milena Dimitrijević, koordinatorka Ženske odborničke mreže, po podacima kojima raspolaže, samo je 2,8 posto učešće žena u organima odlučivanja mesnih zajednica na lokalnom nivou.  

Ona je dodala da, s obzirom da predstoje izbori za Savete mesnih zajednica, bude usvojena obavezujuća Odluka da se na izbornim listama nađu i pripadnice manje zastupljenog pola. 

Ova inicijativa je potekla iz udruženja "Žene Juga" u okviru projekta "Da se žene pitaju" koji je podržala Vlada Švajcerske. Projekat se realizuje od septembra ove, do februara naredne godine, sa željom osnaživanja žena u Savetima mesnih zajednica. O tome i o saradnji sa Lokalnom samoupravom govorila je i Marija Penčić ispred udruženja "Žene juga". 

Drugi deo današnjeg sastanka osmišljen je kao trening i obuka žena odbornica, članova saveta i svih drugih prisutnih, na temu rodne ravnopravnosti i uključivanje žena u javni i politički život. 

Izvor: Plusonline

 

Joomla templates by Joomlashine