Danas su u ambulanti u Krupcu, selu nadomak Pirota, organizovani besplatni preventivni pregledi kože u okviru Kampanje Euromelanoma Srbije, koju i ove godine organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije. Tokom prepodneva oko pedesetak meštana Kupca i okolnih sela došlo je na preglede koje je obavljao tim stručnjaka Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Niš, na čelu sa prof. dr Danicom Tiodorović, nacionalnim koordinatorom Kampanje, uz logističku podršku grada Pirota.

Prof. dr Danica Tiodorović je rekla da su pregledi jednostavni i brzi i da ljudima nisu potrebni knjižica i uput lekara. Preventivni pregledi su jako važni jer na taj način mogu se uočiti i otkriti promene na koži u najranijem stadijumu, kada je jednostavnom hiruškom intervencijom moguće izlečenje.

“Kada govorimo o preventivnim pregledima kože jedanput godišnje je sasvim dovoljno obratiti se lekaru. Kada je reč o populaciji sa povećanim faktorom rizika onda je to individualno u zavisnosti od godina pacijenata, fototipa kože, da li je osoba prethodno skinula karcinom kože i koliko je bila izložena uv zračenju. U Srbiji imamo oko 600 dijagnostikovanih melanoma, ali taj broj je ipak veći. Ono što smo mogli da vidimo iz pirotskog kraja imamo veći broj karcinoma kože i zato smo upravo ovde. Kada govorimo o aktivnostima Euromelanoma ovo je prva aktivnost. Danas pregledavamo stanovništvo Krupca, zatim idemo na Zlatibor, onda u Sremsku Mitrovicu, da bi posle bili u Gračanici. Inače besplatne preglede organizujemo 13. juna u svim prijavljenim državnim i privatnim ustanovama, a tokom jula i avgusta pregledaćemo decu u Odbojkaškom kampu “Vanja Grbić” i Vatepolo kampu Vaterpolo saveza Srbije”- rekla je prof. dr Danica Tiodorović.

Pregledi se organizuju uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a od prošle godine i podršku Ministarstva Omladine i sporta.

Inače grad Pirot je jedno od četiri mesta u Srbiji gde se obavljaju besplatni preventivni pregledi kože. Kapanja Euromelanom Srbije 2022 počinje upravo u Krupcu uz podršku Saveta za zdravlje i grada Pirota koji su se aktivno uključili u organizaciju pregleda, rekla je dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada.

“Pružili smo svu logističku podršku oko organizacije pregleda. Obavestili smo ljude u gradu i okolnim selima da svi koji su zainteresovani, bez obzira gde žive i na godine starosti, mogu da dođu na pregled. Starija populacija je u većem riziku od obolevanja, pre svega od malignog melanoma, karcinoma kože sa velikim procentom smrtnosti i veoma je važna preventiva kako bi se otkrio na vreme. U razvijenim zemljama, gde je preventiva jako razvijena, 80 posto ovih tumora se otkriva na vreme, a kod nas svega jedna petina”- rekla je dr Dimitrijević.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine