U okviru programa „Hackathon“, koji je deo četvorogodišnjeg programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republike Srbije, danas je u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot održana prezentacija ideja koje se tiču rešavanja problema sa kojima se susreću mladi Romi. Događaju je u ime Gradske uprave Pirot prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović koja je istakla veliki značaj ovakvih događaja koje zdušno podržava Grad Pirot godinama unazad, a tako će biti i u budućnosti.

Program okuplja mlade Rome kao i pripadnike drugih marginalizovanih grupa pred kojima su isti socio-ekonomski izazovi i koji su uzrasta između 15 i 30 godina. Oni su tokom proteklih nekolko meseci prošli dug put od identifikacije problema lokalnog karaktera preko razrade rešavanja istog i sada je momenat da širu javnost upoznaju sa svojim rešenjima za zajedničke probleme lokalne zajednice.

U programu „Hackathon“ u Pirotu učestvuje 25 mladih podeljenih u 4 tima sa isto toliko različitih ideja. Oni su predstavili svoje ideje za rešavanje problema sa kojima se suočava lokalna zajednica.

Stručni žiri koji čine predstavnici Grada Pirota, privrede i lokalnih udruženja i institucija su procenjivati svaku ideju i doneli odluku o pobedniku Hakatona u Pirotu.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine