Nakon preporuke za rad PU ,,Čika Jova Zmaj” izdate od ZZJZ, Štab za vanredne situacije, uzimajući u obzir epidemijski proces širenja virusa, doneo je odluku da iz predostrožnosti obustavi rad predškolske ustanove, iako to nije naredba ZZJZ. Odluku o ponovnom otvaranju vrtića donećemo u konsultaciji sa strukom.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
GRAD PIROT

PU “ČIКA JOVA ZMAJ“ Pirot


Predmet: Preporuke za rad predškolske ustanove

Na osnovu pojačanog epidemiološkog nadzora i epidemiološkog ispitivanja nad zaposlenima u predškolskoj ustanovi, kao i otkrivanja svake sumnje na oboljenje COVID 19, 29.05.2020. uzorkovan je bris od O.Ć. koja radi u kuhinji i servira hranu u PU „Čika Jova Zmaj“. Rezultat brisa izdat od laboratorije IZJZ Niš 31.05.2020. u 10 sati je POZITIVAN. Odmah je obaveštena direktorka Milka Colić, sprovedeno je dopunsko epidemiološko ispitivanje o ostvarenim kontaktima na radnom mestu. Sprovedeno je 31.05.2020. u 13 sati uzorkovanje briseva nazofarinksa od zaposlenih u kuhinji i bliskih kontakata na radnom mestu.
O.Ć. je zadnji put radila 22.05.2020. a prve simptome razvila 26.05.2020. Кako su zaposleni na radnom mestu nosili zaštitne maske i poštovali sve preventivne mere, mala je verovatnoća da se virus prenese na ostale zaposlene. Međutim, zbog postojanja asimptomatskih oblika i virusonoštva koje se ne ispoljava simptomima, predlažemo da svi zaposleni koji su imali direktan kontakt sa potvrđenim slučajem prate svoje zdravstveno stanje. Potrebno je takođe da svi zaposleni smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima, kao i unutar domaćinstva u kome žive kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum.

Uzimajući u obzir epidemijski proces širenja novog virusa, opštu osetljivost populacije na virus i nepostojanje kolektivnog imuniteta, Centar  za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot  predlaže da konačnu Odluku o nastavku ili prekidu rada PU “Čika Jova Zmaj“ od 01.06.2020. donese Štab za vanredne situacije Grada Pirota.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot

Izvor: PlusOnline

Joomla templates by Joomlashine