Podaci o višku zaposlenih u organima lokalne samouprave biće poznati kada bude završena njihova racionalizacija, rekla je danas na 6. sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština – SKGO, potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.


Član predsedništva SKGO je i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić, koji je prisustvovao sednici Predsedništva.

Lokalnim samoupravama je neophodna racionalizacija kako bi one postale održive, a mnoge od njih će morati da svoje finanasije “uteraju u red”, rekla je Udovički istakavši da se ove godine kreće od “registra” koji broji oko 60.000 zaposlenih u ustanovama i institucijama i 70.000 u javnim preduzećima.

Prema njenim rečima, program racionalizacije će trajati tri godine i neće se sprovoditi linearno.

Podsetila je i da MMF traži smanjenje od pet odsto, što je u odnosu na 60.000, iznosi 3.000, ali je dodala da će u nekim opštinama i gradovima to biti više, a u nekim manje.Kao primer je navela popunjenost budžeta, pa tako, kazala je, opštine sa stabilnim budžetima neće morati da otpuštaju radnike, dok će oni sa prezaduženim budžetima to morati da otpuštaju i više od pet odsto zaposlenih.

“U ovoj fazi racionalizacije uzećemo u obzir i lokalna i javna preduzeća, iako se državni sektor ne bavi javnim preduzećima, ali u ovom slučaju pošto su blisko povezana, gledaćemo ih zajedno”, rekla je Udovički na sastanku Predsedništva Stalne konferecije gradova i opština.

Opština Pirot je jedan od retkih pozitivnih primera, koja nema viška zaposlenih i stabilno posluje.

Osnovna tema sednice Predsedništva bila je razmatranje seta novih zakonskih rešenja u oblasti lokalne samouprave, nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, nacrta Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

 

Plan detaljne regulacije „Poslovna infrastruktura - deo logističkog centra“ - Pirot

Unapređenje poslovne klime u Srbiji

Joomla templates by Joomlashine