Сертификована општина са повољним пословним окружењем

 

ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И УЛОГЕ ЖЕНА НА СЕЛУ У ЈУГОИСТОЧНОЈ СРБИЈИ

 

12.06.2023.

Наставак подршке Владе Словеније развоју женског бизниса на селу

Уз финансијску подршку Владе Републике Словеније и Каритаса Словеније, Царитас Београдске надбискупије започео је у априлу ове године реализацију пројекта „Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији“ у партнерству са општинама Алексинац, Бабушница, Власотинце и Пирот. Пројекат траје 30 месеци и представља наставак помоћи Министарства спољних послова Републике Словеније угроженим сеоским срединама у овом делу Србије.
 
У пројекту учествује 60 жена које се баве производњом традиционалне хране и пружањем услуга у сеоском туризму. Реализацијом различитих активности у наредне две и по године циљ је да се њихове иницијативе подрже, а оне подстакну да се активније укључе у побошљање сопственог економског положаја. Планиране су предузетничке радионице, обуке о технологији производње и безбедности хране, бесповратна средства за реновирање просторија за производњу и набавку опреме, алата и амбалаже. Посебан акценат стављен је на побољшање пласмана кроз активности попут учешћа на сајмовима,  продаје преко интернета и различите промотивне кампање. Једнако важан сегмент пројекта представља и пренос добре праксе из Словеније у области породичног бизниса на селу, као и увођење родно одговорног буџетирања у поступак припреме и доношења општинских буџета.
Током маја и јуна реализоване су четири уводне радионице на тему женских права и афирмације једнаких шанси, које су биле и прилика да се учеснице на пројекту детаљније упознају са календаром активности и представе своје пословне идеје.

Пројекат „Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији“ суфинансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а реализују Каритас Словеније и Царитас Београдске надбискупије.

 



Радионице на тему „Основе менаџмента и финансијског управљања малим газдинствима“

У оквиру пројекта „Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији“ Царитас Београдске надбискупије је у октобру и новембру реализовао 4 дводневне радионице за 60 жена, учесница пројекта из 4 партнерске општине: Алексинац, Пирот, Власотинце и Бабушница на тему „Основе менаџмента и финансијског управљања малим газдинствима“.

Циљ радионица је био усвајање основних појмова управљања пољопривредним газдинствима и вођење финансија - финансијска писменост, као што су проток новца, ликвидност, матрица протока новца, фиксни и варијабилни трошкови, планирање и стратешко планирање трошкова и расхода и управљање приходима. Говорило се и о Правилнику о пољопривредним газдинствима и Правилнику о производњи и промету малих количина хране биљног порекла. Кориснице су такође упознате и са основама простог књиговодства које је обавеза за пољопривредна газдинства као и са основним обрасцима које треба да имају спремне, у случају контроле надлежених органа. Кроз целу радионицу кориснице су подстицане да размишљају о унапређењу пословања, смањењу трошкова и расту прихода.

Пројекат финансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а реализују Царитас Београдске надбискупије и Каритас Словеније.

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine