Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Одборници Скупштине града Пирота на данашњој седници усвојили су још један ребаланс буџета, четврти у овој години, Одлуку о буџету за 2023. годину, као и Решење о давању под закуп непокретности у јавној својини града које користи Апотекарска установа Пирот. Председница Скупштине града, др Милена Димитријевић, сматра да је седница протекла у демократској атмосфери и да се веома детаљно говорило о планирању буџетских средстава у 2023. години.

За усвајање предложеног буџета за наредну годину гласало је 46 одборника, уздржаних и против није било. Истакнуто је да је, као и претходних година, буџет планиран реално како би се омогућило несметано функционисање свих буџетских корисника. Због пораста сталних трошкова буџет за идућу годину биће оптерећен за око 60 милиона динара, а пројектован је у износу од 2.200.452.000 динара.

“Оно што желим да кажем за овај буџет, као и претходне, ми то радимо опрезно, остављамо простор да се буџет увећа током године. Имали смо пример ове године да смо кренули са изворним буџетом од милијарду и деветсто милиона, а завршили са четрвртим ребалансом од две милијарде и деветсто милиона. Тако нешто се планира и за наредну годину, практично да се што мање средаства за велике инвестиције троши из основног буџета, а да се изнађу други извори финансрања, као што смо и до сада радили. Истакла бих јако успешну годину у грађевинском погледу. Ове године 896 милиона је у овој години уложено у инвестиције, то је подвиг вредан хвале и то је највеће улагање у последњих 15 година. Драго ми је да смо за 40 милиона динара повећали средства за ПУ “Чика Јова Змај” тако да ћемо смањити листу чекање и желимо да имамо што већи обухват деце” – рекла је др Димитријевић.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да Пирот има велики број планираних капиталних инвестиција и неколико градских буџета било би мало да се они реализују. Полази се од процене шта је приортет и за шта постоји новац у текућој години. Изградња зграде Службе хитне помоћи је у плану, али тренутно није приоритет, с обзиром да Служба функционише у реалативно добрим условима. Васић сматра да је важније обезбедити новац за Предшколску установу и нова места за боравак деце. Што се тиче буџета Васић каже да ће он омогућити квалитетан рад свих корисника.

“Буџет јесте већи од изворног за 227 милиона динара, али да подесетим да смо у овој години имали 4 ребаланса и надам се да ћемо у 2023. години, иако нам глобална ситуација не иде у прилог, такође имати неколико позитивних ребаланса. Ми смо издвојили више новца за социјалну заштиту, децу, предшколско васпитање, основно и средње образовање, медије и спорт, па када погледате и за инвестиције и то даје веру да ће буџет бити добро реализован и да ће инвестициона година бити добра” – рекао је Васић.

Шеф одборничке групе “Најбоље за Пирот”, др Жарко Тодоровић”, каже да су упућене критике јер се већ две године на дневни ред не ставља питање за избор градског омбудсмана, с обзиром да Статут града то налаже. Такође, буџетом за 2023. годину није предвиђен новац за имплементацију Локалног акционог плана за борбу против корупције. Доста примедби односило се на здравство, пре свега око сеоских амбуланти и недовољан број педијатара.   

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine