Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У складу са својим плановима у циљу подизања квалитета енергетске ефикасности и заштите животне средине град Пирот се може похвалити да успешно реализује своју стратегију и да, већ од наредне недеље, неће бити објекта, који је под његовом ингеренцијом, а да користи скупо гориво са негативним утицајем на животну средину. И по томе, као и многим другим стварима, Пирот ће бити јединствен у Србији. Ових дана почели су радови на уградњи котла на пелет у Дечјем вртићу “Црвенкапа”, као једино преосталом објекту, који је користио неадекватан енергент.

Према речима енергентског менаџера града Пирота, Бојана Ивковића, уградњу котла на пелет град Пирот реализује у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине. Укупна вредност инвестиције је око 1,6 милиона динара. Министарство је определило 800.000 динара, а преостала средства су из буџета града.

“Ове среде почела је монтажа котла и према речима надзорног органа очекујемо да почетком идуће недеље почне његова употреба. На тај начин Пирот постаје прва локална самоуправа у Србији која у свим објектима под својом ингеренцијом не користи ни лож уље, ни дизел, ни мазут. Објекти се загревају на биомасу, или су прикључени на даљинско грејање које користи природни гас, и тиме смо доста учинили да у сегменту заштите животне средине, пре свега квалитета ваздуха, направимо значајан искорак” – изјавио је Ивковић.   

Joomla templates by Joomlashine