Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Расписани су избори за Савете месних заједница који ће бити одржани 6. новембра. Милена Димитријевић, председница Скупштине града Пирота каже да је јако важно да грађани буду заинтересовани и да учествују у овом процесу зато што они најбоље познају проблеме заједнице у којој живе и предложе начин решавања истих и иницијативе за унапређње. Димитријевићева је позвала жене да се активно укључе и кандидују за Савете својих месних заједница и подсетила на измену скупштинске одлуке која се односи на равноправну заступљеност полова. 

Милена Димитријевић , председница Скупштине града Пирота  подсетила је да је на претпоследњој седници Скупштине града измењена одлука о месним заједницама која подразумева равномерну заступљеност кандидата оба пола за чланове Савета месних заједница. „Мање заступљени пол су до сада код нас углавном биле жене па је приликом израде ЛАП-а за родну равноправност један од циљева био да анимирамо и оснажимо жене да на овом нивоу одлучивања буду заступљеније односно да се кандидују за чланове Савета месних заједница“ каже Димитрјевићева.

Она објашњава да је јако важно синхронизовано деловање и да су представнице цивилног сектора у великој  мери допринеле изради ЛАП-а за родну равноправност те да се започете активности настављају и сада када је практично започео изборни процес за Савете месних заједница и када се на терену анимирају  жене да учествују  у тим активностима. У оквиру пројекта „Да се жене питају“ који реалузује удружење „Жене југа“  приликом обиласка сеоских месних заједница показало се да жене нису довољно заинтересоване. „Ми смо овог викенда биле у Крупцу, Великом Селу, Темској и у насељу Расадник, разговарале смо са женама, има ту предрасуда да је то мушки посао, да се жене не питају и да не могу да утичу на доношење одлука“ – каже председница Скупштине.

Као чланови Савета месних заједница грађани имају могућност да учествују у планирању заједно са локалном самоуправом раде на унапређењу заједнице у којој живе. “Жене имају идеје које се пре свега односе на уређење месних заједница, оне углавном брину о деци, о старим људима, важно им је да се дечја игралишта уреде, да се ограде, да буду безбедна. Жене замерају досадашњим  председницима месних заједница  и  члановима да су досадашње активности углавном биле усмерене на одржавање турнира, славља док би оне волеле другачије садржаје” – каже Димитријевићева и додаје да је свака иницијатива драгоцена. Она је позвала грађане да  кандидују своје представнике за Савете МЗ  јер се они најбоље познају и знају ко може да их заступа и да   раде и унапређују своју месну заједницу.    

Извор: Пиротске вести

 

Joomla templates by Joomlashine