Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот на данашњој аукцији у Агенцији за лиценцирање стечајних управника купио је комплекс хотела Стадион са некадашњим рестораном “Ла Мираж” као и непроцењиву збирку уметнина некадашњег Првог маја, вероватно највећу тог типа у Европи, за 25.1 милион динара, казао је Пиротским вестима заменик градоначелника Пирота Милош Цолић.

-Скулптуре које се већ налазе на тргу у центру града, али и многе друге уметнине које се налазе у непроцењивој збирки некадашњег Првог маја сада су власништво Града Пирота и остаће сачувана за будућа поколења што је од велике важности јер је реч о важном делу наше културне баштине-казао је Цолић.

Комплекс хотела Стадион део је комплекса Градског стадиона у Пироту па је његова куповина била неопходна како би се у перспективи омогућила реконструкција трибина стадиона, испод којих се и налази хотел са рестораном који већ дуго година пропада, практично од када је некада југословенски текстилни гигант отишао у стечај.

Површина комплекса хотела Стадион је 1.175 квадратних метара и чине га анекс са рестораном, летња башта и два помоћна објекта.

Културно благо које је куповином од стране Града Пирота дефинитивно сачувано за будућа поколења, део је вероватно највеће фабричке колекције уметнина коју је седамдесетих година прошлога века овај тадашњи текстилни гигант почео да формира куповином уметничких дела еминентних домаћих али и светских уметника. До краја осамдесетих та јединствена збирка уметнина достигал је бројку од 170 уметничких дела, 32 скулптуре, 97 слика и графика, витраж, девет таписерија, 11 великих мозаика и друга уметничка дела. Један део те уметничке збирке је током дешавања деведесетих година и суноврата текстилног гиганта нестао је у неповрат али је највећи део ипак сачуван.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine