Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Екипа студената Факултета техничких наука из Новог Сада и Машинског факултета из Ниша под називом “Мемристор”, у којој су од 16 чланова тима чак четири студента из Пирота, бивших ђака Техничке школе из Пирота пласирала се на Европско такмичење у роботици које се одржава од 21. до 24. маја у Швајцарској.

Ова екипа је на домаћем такмичењу у роботици освојила друго место чиме се квалификовала и за Европско првенство у роботици, али њихово учешће на овом такмичењу није потпуно извесно с обзиром да још увек нису успели да скупе новац за финансирање пута у Швајцарску.

Колико су млади српски студенти добри у роботици сведочи и податак да су пре три године на Европском првенству у роботици међу прве четири  најбоље пласиране екипе чак две биле из Србије

Како је Пиротским вестима јавио један од студената из Пирота Стефан Симоновић, осим њега на овом такмичењу би требало, уколико се скупи новац за пут, учествују још три студента из Пирота, сви бивши ученици Техничке школе Пирот, Милан Манић, Стефан Костић и Никола Чабрило, који је иначе студент Машинског факултета из Ниша.

-У Новом Саду се сваке године оџава републичко такмичење у роботици које се зове Еуробот. То је такмичење где група људи прави два робота која скупљају поене на различите начине и тако се играју мечеви. Пропозиције такмичења прописују Французи, јер је то матична земља тог такмичења. Пошто се то такмичење проширило на више земаља, организује се и европско надметање. Наша земља има савез већ десетак година и оранизује своје национално првенство. На њему учествује око 15-ак екипа сваке године (ове године 13). Прве три екипе путују на европско надметање. Већ другу годину заредом учествујем у оквиру екипе Мемристор. На роботима се ради од октобра, тј. од кад изађу правила за текућу годину. Имамо 16 чланова, а ове године су у тиму четири Пироћанца. Сви смо бивши ученици Техничке школе. Били смо други на републичком и пласирали се на европско такмичење које се ове године одржава од 21. до 24. маја у Швајцарској. Проблем је финансирање пута на такмичење. Савез се труди да привуче што више људи који би помогли, али се то често сведе само на покрајинску владу Војводине и на још пар спонзора-каже Стефан, који се нада да ће се јавити спонзори како би се омогућило овим младим и талентованим будућим стручњацима за роботику да представљају Србију, али и Пирот на елитном европском такмичењу у роботици.

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine