Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је у складу са протоколом Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије на Грчком војничком гробљу у Пироту и код Споменика страдалим Пироћанцима у Првом светском рату одржана српско – грчка комеморативна свечаност “Сећање на савезнике из Првог светског рата”. Свечаност је почела поменом који је служио, владика нишки, Арсеније са српским и грчким свештеницима. Цвеће на спомен обележја положили су, амбасадор Грчке, Јоргос Дијакофотакис, амбасадор Кипра, Димитриос Теофилакту, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања, Миодраг Капор, представници Министарства одбране, Полицијске управе, Пиротског округа, градова Ниша и Пирота и удружења грађана.

Амбасадор Грчке у Београду, Јоргос Дијакофотакис, захвалио је свим учесницима данашњег комеморативног скупа на присуству, а граду Пироту на гостопримству и организацији .

“За мене, као амбасадора Грчке, је велика част да се налазим у Пироту сваке године да одам почаст српским и грчким војницима који су положили своје животе како бисмо ми данас били слободни, борећи се за своју земљу и одређене идеале као што је слобода. Захваљујемо се много локалној власти у Пироту и Влади Србије што нам сваке године помаже да организујемо комеморацију” -изјавио је, амбасадор Дијакофотакис.

Медијима се обратио и амбасадор Кипра у Београду, који је са својом делегацијом, такође, положио цвеће на спомен обележја страдалим српским и грчким војницима и официрима.

“После јако лепих речи амбасадора Грчке изражавам и ја своје велико задовољство што се налазим у Пироту да одам част онима који су погинули бранећи идеје слободе, части и достојанства за своју независност. Желим да честитам локалним властима и свим осталим одговорним институцијама које се сваке године побрину да се што успешније обави помен за душе страдалих војника. То је најмање што ми можемо да урадимо како бисмо се захвалили овим палим херојима”- рекао је амбасадор Теофилакту.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да је почаствован и задовољство је да град Пирот уз ресорно министарство и Грчку амбасаду буде суорганизатор помена.

“Ми имамо јединствену привилегију да будемо град домаћин где се обележавају овакве манифестације и где постоји Грчко војничко гробље. Мало је градова у свету који имају оваква спомен обележја где једно поред другог стоје два војничка гробља, Српско и Грчко. Задовољство је да будемо домаћини амбасадама, војним делегацијама, министарству и да поред тог главног догађаја разговарамо и о другим стварима. Тако да смо и овом приликом разговарали о братимљењу Пирота са неким грчким градовима, или са неким од градова на Кипру, и мислим да ћемо о томе још разговарати”- рекао је Васић.

Србије је у последњих неколико година значајно променила свој однос према култури сећања и неговању традиције ослободилачких ратова Србије, рекао је поред осталог, Миодраг Капор, државни секрета у Министарству за рад, борачка и социјална питања.

“Донет је програм о неговању традиција, Закон о меморијалима и Закон о борцима. Настојимо да овој области дамо много већи значај него што је то било у последњих двадесетак година, онако како то они који су дали своје животе за нашу слободу заслужују и да на најбољи начин пренесемо нашим потомцима шта се у Србији дешавало и како они треба да наставе са даљим животом. Ово је јединствен пример да са својим савезницима овако близу имамо два гробља и Грчко и Српско и тиме је ова церемонија боља и значајнија.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine