Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На основу Меморандума о сарадњи Министарства просвете, неуке и технолошког развоја Републике Србије и ротари клубова из Ротари дистрикта 2483 Србија и Црна Гора покренута је заједничка акција под називом “За лепшу школу”. Тим поводом за школе у Србији обезбеђено је 670 малих дронова за собну употребу, односно за ИТ учионице, а у склопу пројекта “Године узлета” мобилни намештај и ИКТ опрема за опремање радних соба предшколских установа. Данас је у Пироту потписан уговор са директорима основних школа и вртића из Пиротског округа о додели донације. Пре потписивања уговора гости из ротари клубова састали су се са градоначелником Пирота, Владаном Васићем. Свечаној додели донација присуствовала је и начелница Пиротског округа, Драгана Тончић.

Председник Ротари клуба Пирот, Владица Тошић, је истакао да су на основу потписаног меморандума са ресорним министарством, уз значајну подршку локалне самоуправе и партнерских организација – УСАИД, УНИЦЕФ и Ротари зеједница из Ротарy интернационал, обезбеђена финансијска средства за реализацију пројеката.

“Данас присуствујете подели дронова за основне школе и уручењу донације предшколским установама Пиротског округа. Веома сам задовољан резултатима овог пројекта и посебно захваљујем градоначелнику Пирота, Владану Васићу, који је препознао вредност овог пројекта и подржао све активности Ротари клуба Пирот и Ротари заједнице. Ротари клуб Пирот улази у своју 16. годину постојања и Ротаријанци су успели да својим активностима дају значајан допринос Ротари заједнице, али исто тако и локалној заједници”- рекао је Тошић.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, захвалио је Ротари клубу Пирот и свима који су реализовали пројекат. Пирот врло радо подржава активности, као и до сада, које имају за циљ унапређење образовања и васпитања. Овог пута Пирот је издвојио 250 хиљада динара као подршку пројекту.

“Ми смо град који подржава образовање младих и дрон ће добити свака наша школа где ће деца имати прилику да директно у настави информатике на нов, савремен начин, уче како се он програмира и да сутра буду, можда, заинтересовани да се баве овом проблематиком професионално. Ми смо као град одмах рекли Ротари клубу Пирот и Дистрикту да смо спремни да још више улажемо новца у ову опрему, не само да свака школа има, већ свако одељење. Друга фаза овог пројекта је да имамо програмобилне роботиће који ће такође бити у наставном процесу и заинтересовани смо да учествујемо. И да поновим, све оно што је у циљу бољег, савременијег образовања за нашу децу у Пироту спремни смо да учествујемо и са више новца”- рекао је Васић.

Гувернерка Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора, Зорица Јестровић, истакла је да је ово велики дан и за ротари клубове и град Пирот. Ово је дан када се финализује све оно на чему се радило више од годину дана.

“Хвала вам што сте један од градова који су препознали нашу жељу, нашу вољу и наш труд да омогућимо да наша деца све оно што ресорно министарство прописује реаизују у дело. Министарство иде у корак са временом, технологијама, али нажалост нема увек довољно новца да приушти деци овакве ствари. Ми смо ту да у договору са њима обезбедимо оно што је најнеопходније. Овог пута то су дронови, а ми ослушкујемо и вас на локалу, слушамо ваше потребе, слушамо шта је то што је најнеопходније тако да ћемо да се потрудимо да и у наредном периоду радимо заједно за добробит све наше деце”- рекла је Јестровићева.

Владан Мијаиловић, координатор асистената Дистрикта Србија и Црна Гора, захвалио је Ротари клубу Пирот и градоначелнику Васићу што су препознали идеју и били равноправни пертнери. Он је истакао да ће 26 вртића у 26 градова добти опрему која ће омогућити да се према новом програму министарства одвија обука и припрема деце за полазак у школу. Пошто је Пирот равноправан партнер са УСАИД – ом и министарством три дечја вртића ће бити опремљена, у Димитровграду, Пироту и Бабушниици. Укупна вредност пројеката је скоро 200 хиљада долара.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine