Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Центар за кризну политику и реаговање у сарадњи са Амбасадом Швајцарске и државним Секретаријатом за миграције организовао је панел дискусију која је одржана у Скупштинској сали града Пирота. Поред представника Комесаријата за избеглице и миграције Србије, Амбасаде Швајцарске, Агенције Уједињених нација за избеглице и Међународне агенције за миграције састанку је присуствовао и, заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић. Разговарало се о теми под називом “Хајде да се упознамо – избеглице наше комшије”, изазови и могућаности инклузије и интеграције избеглица у Србији.

Владимир Сјеклоћа, директор Центра за кризну политику и реаговање, каже да није могуће решити било какву кризу уколико људи који живе у локалу не буду упознати са актуелном проблематиком.

“Идеја оваквих скупова, које ћемо организовати у неколико градова у Србији, јесте да се локална заједница, представници локалне средине, да ли они долазили из цивилног или државног сектора, као и грађани, упознају подробније са миграцијама, са мигрантима тражиоцима азила и избеглицама. Да се направи разлика између људи који желе да овде остану и оних који виде Србију као земљу у транзиту. Треба инсистирати на томе да сви људи који се налазе овде уживају одређена права о чему је говорио и, заменик градоначелника Пирота, господин Цолић”- изјавио је Сјеклоћа.

Заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић, каже да су на овом панелу присутни сви представници релевантних организација у Србији које се баве мигрантском кризом. Цолић је подсетио на егзодуз избеглица на нашем простору, а Србија је у врху, према броју становника, чије становништво је у једном тренутку имало статус мигранта.

“Морамо да направимо разлику између оних унутрашњих и спољњих миграција, између добровољних и природних миграција, економских и тако даље. Ми овде се фокусирамо на мигрантску кризу и ја наглашавам, ми нисмо у мигрантској кризи, ми имамо систем који управља миграцијама. Нема више неконтролисаног уласка на нашу територију ирегуларних миграната, али са друге стране миграције су тренд у свету, тако да оно што је Пирот учинио у време мигрантске кризе може да служи на понос Пироћанцима. Не само због инклузије деце у школама, већ због свеобухватног приступа целокупног друштва, установа и осталих институција, али и самих грађана. Емпатија која постоји у нашем друштву и даље се показала живом и мислим да ћемо и у наредном периоду, уз искуство које смо стекли у протеклих седам година у мигрантској кризи, заиста бити спремни за изазове који се тичу мигрантске политике на нашој територији” – рекао је Цолић.

Пирот јесте на мигрантској рути, а ситуација у Авганистану није охрабрујућа, додао је Цолић. Људи који долазе отуда иду пешице и могу се очекивати за два до три месеца. Али, Србија има систем који је функционисао и тако ће бити и даље, ако то буде потребно.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine