Сертификована општина са повољним пословним окружењем

До деведесетих година прошлог века у Србији, па и у Пироту, врло мало се говорило о значају очувања и унапређења животне средине, а још мање предузимало конкретних радњи на том плану. Реке и потоци били су као предодређени природни реципијенти отпадних вода, било из индустрије, градских канализација, домова грађана. Временом брига о животној средини добија све више на значају, а Пирот хвата корак са актуелним трендовима и својим конкретним деловањем прави значајан искорак међу градовима у Србији. Пре десет година Пирот је изградио мало постројење за пречишћавање отпадних вода низводно од села Крупац користећи израелску технологију. Управо данас, приликом своје посете Пироту, амбасадор Израела у Београду, Јахел Вилан, и градоначелник Пирота, Владан Васић, са својим сарадницима обишли су пречишћивач у Крупцу.

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Крупцу направљено је пре тачно десет година. Директор ЈП “Водовод и канализација”, Зоран Николић, каже да је употребљена израелска технологија, а на велико задовољство постројење функционише беспрекорно од пуштања у рад.

“Правилник о квалитету отпадних вода се поштује, сви стандарди су испоштовани и наша река Нишава није загађења. Оно што је битно, поред технологије, не изискује неке посебне трошкове одржавања, јер је све аутоматизовано” – каже Николић.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, подсећа да је приликом изградње постројења било мањег негодовање грађана. На сву срећу пречишћивач отпадних вода је допринео да се квалитет живота мештана села Крупац значајно повећа, рекао је Васић.

“Људи из Крупца имају канализацију, а канализација је цивилизацијско достигнуће које нажалост није доступно многим грађанима у Србији. Да би заштитили реку ми смо направили ово постројење и, као што сте чули, десет година после тога четири литра у секунди излази чиста и квалитетна вода не загађујући реку. Ми смо посебно водили рачуна о томе да узводно од нашег града не дође до било каквих загађења. После тога је направљено још једно мало постројење за пречишћавање отпадних вода за село Извор. Ово постројење је коштало око 400 хиљада евра. Вод од овог објекта до прве куће у Крупцу, радови у читавом селу, затим измена водоводне мреже и асфалтирање, и неко ко живи у Крупцу може да каже да живи у квалитетним условима као у било ком насељу у околини Пирота и то јесте циљ локалне самоуправе да села у Пироту имају квалитетну инфраструктуру, да на тај начин подигнемо квалитет њиховог живота, али и цене њихових некретнина и атрактивност да људи дођу и живе на селу”- изјавио је Васић.

Амбасадор Израела, Јахел Вилан, је веома задовољан што се уверио у квалитет овог постројења и да су пријатељски односи који постоје између наше две земље и на овом примеру рефлектовани у област економије. Он каже да је ово, заправо, превођење дипломатије на начин који утиче на подизање квалитета живота људи. Нада се да ће у будућности бити још више оваквих примера, односно, примене израелске технологије не само на пољу прећишћавања вода већ и другим секторима.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine