Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Један од приоритета града Пирота јесте очување и унапређење квалитета животне средине. До сада је у том смислу реализовано више пројеката, у плану су нови, а данас је ка том циљу учињен још један значајан корак – пуштена је у рад савремена Аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха. Тим поводом, градоначелник Пирота, Владан Васић и, директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић потписали су уговор о примопредаји Станице на употребу Агенцији која ће се старати о њој и достављати резултате мерења квалитета ваздуха у граду.

Проценат покривености мониторинга квалитета ваздуха на територији Србије је у порасту. То је један од разлога што је прича о загађењу ваздуха важнија него икада. Данас Влада Републике Србије на својој агенди високо поставља управо животну средину рекао је, поред осталог, Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

“Мониторинг ваздуха, воде, или било ког елемента животне средине јесте сам почетак. Ту утврђујете стање и онда га решавате. Данас ресорна министарства, попут нашег Министарства за заштиту животне средине улажу велика средства како би се на локалу уложило у нове системе за грејање, заменили стари енергетски неефикасни котлови и слично. Ова локација је изабрана у сарадњи са нашим експертима, али и са представницима града Пирота. Намерно је изабрана локација која има највећу фреквенцију, тамо где се људи шетају, где је највећи саобраћај, управо тако ћемо добити најрелевантније податке. Од данас па убудуће подаци које ова Станица производи биће презентовани на нашим порталима, на нашој апликацији за мобилне телефоне, али и на порталу града Пирота. Грађани ће у сваком тренутку моћи да виде какав је квалитет ваздуха у граду, шта они то удишу и ово јесте један корак унапред када се ради о решавању питања животне средине” – рекао је Радовић.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, је подсетио на обећање дато грађанима да ће моћи да имају увид у стање квалитета ваздуха. То се управо данас остварује.

“Ова Станица за праћење и мерење квалитета ваздуха ће омогућити људима да у реалном времену, преко сајта Агенције, виде какав је квалиетет ваздуха на територији града. Ми се, са друге стране, трудимо да квалитет побољшамо. Овде ће људи моћи да виде оно што је најосетљивије, то су ПМ 10 и ПМ 2,5 частице и сумпордиоксид. Ми смо као локална самоуправа уложили преко 8,5 милиона динара, а Тигар тајерс је обезбедио анализатор за испитивање стања сумпордиоксида. Ту је и мала метеоролошка станица, имаћемо увид о температури и другим подацима, и од овог тренутка Агенција за заштиту животне средине преузима улогу одржавања, сертификовања, да су подаци исправни и веродостојни, а ми ћемо их користити. Наша идеја је да поставимо и мали лед екран, да не морамо да идемо на неки од сајтова, већ да директно видимо овде и то ћемо сигурно реализовати у наредном периоду”- рекао је, поред осталог, Васић.

Васић је додао да град чини напоре да јавне зграде прикључи на даљински систем грејања, као и индивидуална домаћинства, а од ове сезоне Средња стручна школа и Педагошка академија престаће да користе котао на угаљ и дрва. Мазут је избачен из употребе и користи се течни гас. Реализују се акције пошумљавања и енергетске ефикасности, односно сет мера да се смањују фосилна горива и на тај начин побољша квалитет ваздуха. У наредном периоду повећаће се број бициклистичких стаза, с обзиром на значајан пораст броја аутомобила. Пирот ће се борити да има квалитетну животну средину, јер ће један од фактора у будућности, који ће утицати на избор где ће људи живети и радити, бити квалитет животне средине, рекао је Васић.

Тренутно стање ваздуха у Пироту је добро, с обзиром да су сви параметри испод дозвољених граничних вредности.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine