Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У Великој сали Скупштине града Пирота представљени су резултати пројекта “Корак напред” који има за циљ унапређење положаја жена у локалној заједници, економско оснаживање незапослених жена и предузетница које су почетнице у бизнису. Град Пирот реализује овај пројекат у оквиру јавног позива Сwисс ПРО за подршку локалним самоуправама у оснаживању механизама за родну равноправност и улази у завршну фазу имплементације. О самом Пројекту, његовом значају и циљевима говориле су др Милена Димитријевић, председница Комисије за родну равноправност и једнаке могућности, Марија Ђошић, менаџер Пројекта и Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање и родну равноправност на програму Сwисс ПРО, која је укључена путем видео линка.

У име Комисије за родну равноправност и једнаке могућности града Пирота, др Милена Димитријевић, је изразила велику захвалност организацији Свисс ПРО која је подржала пројекат и очекује и даље успешну сарадњу.

“Оно што је карактеристика овог пројекта, то јест зашто он има велики значај за нас јесте што је овај пројекат први пут у локалној самоуправи реализован испред Комисије за родну равноправност и једнаке могућности. То је практично један од корака напред у раду саме Комисије и велики ветар у леђа да и даље радимо на успостављању механизама родне равноправности и оснаживању тих механизама. Оно што је веома битно за нас и што нас радује то је да је много веће интересовање жена за пројекат било него што смо очекивали, тако да нам и то даје додатни мотив да боље и више радимо”- рекла је, поред осталог др Димитријевић.

Она је подсетила да Закон о родној равноправности уређује мере и политике за веће учешће жена у политичком, друштвеном и економском животу. Тиме су дате јасније смернице да Комисија може више да ради, да се прате иницијативе и учине напори да би се створило правичније друштво, друштво једнаких могућности без дискриминације и насиља.

Менаџер пројекта “Корак напред”, Марија Ђошић, каже да се Пројекат конкретно фокусира на економско оснаживање жена у Пироту. Пројекат је почео у децембру 2020. године и трајао је осам месеци. Реализовано је низ активности које су промовисале женско предузетништво, односно, економско оснаживање.

“У том смислу имали смо организоване обуке које су покривале три сегмента. Пре свега то су жене које су незапослене и које желе да започну сопствени бизнис, затим незапослене жене које желе да се радно ангажују код неког послодавца и на крају жене које су почетнице у бизнису, а које су своје пословање почеле пре годину, две па и три, а које су због актуелне ситуације изазване пандемијом имале отежано пословање. Свакако, била им је потребна нека врста подршке у смислу стручних обука, добрих информација како би унапредиле своје пословање. Укупно 45 жена прошло је обуке за које су биле заинтересоване. Неке су биле заинтересоване за више врста обука. Мислим да су обуке биле веома корисне и да ће им користити у даљем раду”- изјавила је Марија Ђошић.    

Извор: Пиротске вести

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine