Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У оквиру пројекта “Оживљавање српске средњевековне тврђаве Кале”, а на основу елабората изложбених поставки, у средњовековној тврђави Кале у току је прва фаза радова на уређењу кула, односно мултимедијалних поставки у самим кулама, све у циљу упознавања и едукације посетиоца са нашим богатим културним наслеђем. 

Како је рекао Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника Пирота, уређује се пет кула, међу њима и црквица која је и предмет ове Јавне набавке. У њој је предвиђано отварање сувенирнице, док ће у другом делу бити стална поставка која ће презентовати град Пирот кроз векове. 

Такође, предмет јавне набавке је и сређивања источне куле изнад црквице, у којој ће се стална поставка односити на презентацији градова и тврђава наше земље. Радиће се и на столарији, расвети, а у првој фази предвиђени су и радови на електро и телекомуникационим инсталацијама.  

За ове радове Министарство трговине, туризма и телекомуникација определило је 5 милиона динара, а градска управа 5 милиона и 100 000.

На наше питање Ранђеловић је одговорио и да су у плану додатни садржаји, углавном у Доњем граду, у делу око Тврђаве, где би требало да буде и ресторана и кафића. Након археолошких истраживања, разматраће се о тим садржајима, као и о изградњи великог паркинг простора и кући Бранковића која ће презентовати староварошку архитектуру са богатим садржајима. 

Као приоритет, Ранђеловић издваја и решавање проблема јавног тоалета у парку на Калеу. Тим поводом прошлог петка упућен је захтев Заводу за заштиту споменика у Нишу за издавање могуће локације и услове за изградњу тоалета. Такође, упућен је и захтев и за постављање застава града Пирота и Републике Србије на кулама. 

Радови прве фазе требало би да буду завршени до краја септембра месеца.    

Извор: Плусонлине

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine