Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Влада Републике Србије донела је уредбу о утврђивању Програма доделе бесповратних финансијских средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. Годину, а крајем јуна расписан је јавни позив за пријаву грађана. Програм реализује Министарство за бригу о селу. Пре неколико дана одржана је прва седница комисије и том приликом речено да је 14 кућа у Србији добило нове власнике. За ове намене издвојено је 16 милиона динара.

Како је објављено на сајту Министарства за бригу о селу, вредност кућа ишла је од 835.000 динара у Пироту, у селу Пољска Ржана, до пуног износа од 1.200.000 у селу Васка општине Бач. Предњаче парови са децом, доста је младих пољопривредника, али и оних коју су решили да напусте градске средине и почну нови живот у селу“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је у Палати Србија одржана прва седница комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Свој нови кров над главом данас је добило 12 породица са територије читаве Србије и два млада пољопривредника, решена да започну самостално живот. Највише захтева, који су и одобрени, стигло је из општина Пирот (села Пољска Ржана, Велики Суводол, Бериловац) и Нова Црња (села Српска Црња и Тоба), а за њима су села општина Бачка Паланка, Лучани, Владичин Xан, Бач, Кикинда, Пећинци. Леп пример је и пар из Београда, систем администратор и архитектонски пројектант који ће радити од куће и свој нови живот започети надомак Трстеника у селу Дубље.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

*Текст преузет са сајта Министарства за бригу о селу

Данас је у Палати Србија организовано потписивање уговора са министром Кркобабићем и породицама које су добиле средства за куповину кућа. У име Града Пирота уговоре је потписао Видојко Панајотовић, помоћник градоначелника за пољопривреду.   

Извор: Плусонлине

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine