Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У сарадњи са Управом града Пирота епидемиолог Завода за јавно здравље, др Радмила Зец, анестезиолог Опште болнице Пирот, др Момчило Бојкић, и два наша суграђанина, Марко Ђорђевић и Милорад Тричковић, који су прележали корону указали су на значај вакцинације и упутили апел, пре свега млађим људима, да се не оклева са имунизацијом и искористи повољан тренутак за стицање имунитета, с обзиром да вакцина има довољно. У данашњем обраћању јавности, по ко зна који пут, указано је да су вакцинација и висок ниво колективног имунитета најбољи начин да се добије битка са опаком болешћу којој се крај, бар за сада, не назире.

Епидемиолог, др Радмила Зец, каже да не сме да се заборави шта се све дешавало од 11. марта 2020. године до данас. После прва два таласа епидемије наишао је најстрашнији талас у децембру 2020. са великим бројем оболелих, хоспитализованих пацијената и смртних исхода. У марту и априлу 2021. године још један, да би у јуну дошло до затишја па је епидемијска ситуација проглашена повољном. Нажалост, почетком јула стање се погоршава. Струка упозорава, ако се људи не вакцинишу, да ће за само неколико недеља доћи до значајног погоршања епидемијске ситуације.

“У последњих десетак дана регистровано је 35 позитивних случајева на нивоу Округа. Свакако да је тај број већи, многи се на јаве лекару и нису тестирани. Вратили смо се нормалном животу, али бојим се да ако хитно не кренемо да се вакцинишемо у што већем броју неће бити добро, и то врло брзо, за три до четири недеље. Вирус на који смо сви осетљиви 100 посто пролази кроз популацију. На нивоу Округа нисмо прешли 50 посто, а циљ нам је да пређемо 70 посто обухвата вакцинацијом, а у тај обухват нису ушли млађи од 18 година”- рекла др Зец.

Анестезиолог, др Момчило Бојкић, који је радио у ковид болницама, сусретао се са тешким болесницима, па и сам био заражен, каже, поред осталог, да здравствени радници који су видели умирање пацијената и патње од ковид-а вакцинисани су у много већем броју у односу на своје колеге који су били ван ковид болница. Он каже да је у његовој служби проценат вакцинисаних преко 90 посто.

“Пред нама је јако тежак задатак. Наш циљ није произвољно дефинисан. Њега је дефинисала епидемиологија као медицинска наука који је више пута статистички доказан у разним епидемијама. Проценат од 80 посто не отвара простор за дискусију, да се ми погађамо да ли је то мало или много. Да би се спречило ширење вируса кроз популацију ми морамо да имамо тај имунитет од 80 посто. Ми можемо да утичемо на вакцинални имунитет и зато је наш апел да се људи вакцинишу. Ми не апелујемо да се људи разболе, него апелујемо на вакцинацију и то је оно што може да прекине епидемиолошки циклус трансмисије на нивоу једне земље или глобално. Вакцине су доступне и доказано је да су безбедне, морамо веровати струци и јурити бројку од 80 посто”- рекао је, поред осталог, др Бојкић.

Наши суграђани, Марко Ђорђевић и Милорад Тричковић, не знају где су се заразили. Обојица су благовремено затражили помоћ лекара и били на болничком лечењу. На срећу озбиљнијих последица прележане корене немају, али се ипак неке последице осећају. Обојица апелују на све грађане, који то нису учинили, да се вакцинишу.   

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine