Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Према уговору о јавно приватном партнерству, који подразумева замену досадашње уличне расвете новом, савременом лед расветом, данас су почели практични радови које реализује приватни партнер “Емпорио тим” Београд. Бојан Ивковић, енергетски менаџер града Пирота, каже да је реч о пројекту где је обавеза приватног партнера да уложи своја средства у опрему и да цео систем одржава у гарантованом периоду од 12 година.

“Одржавање подразумева, пре свега, гарантовање уштеде електричне енергије, квалитета осветљења и одређеног процента исправности светиљки. Систем јавног осветљења на територији Пирота је, у односу на друге локалне самоуправе, у солидном стању, али има доста потенцијала за унапређење и самим тим смо препознали тај потенцијал и покренули овај пројекат. Имамо више циљева које ћемо остварити кроз реализацију овог партнерства. Пре свега побољшање квалитета осветљења, побољшање услуга око максималног одржавања и ефекат смањења потрошње електричне енергије. Јавно приватно партнерство подразумева обавезе и права оба партнера. Мотив јавног партнера, у овом случају града Пирота, је да неангажовањем својих средстава решава један комунални проблем, а мотив приватног партнера је да ангажовањем свог капитала оствари финансијску добит. Ако се пројекат правилно реализује задовољство и бенефити су обострани” – рекао је Ивковић.

Пројекат подразумева комплетну замену уличне расвете у граду и селима и поједина викенд насеља. Јавна расвета везана за аутопут, петље, приступне саобраћајнице и наплатне рампе није под ингеренцијом града Пирота и није обухваћена овим пројектом.

Менаџер пројекта, Ненад Николчић, каже да ће бити замењено скоро 6. 300 лампи, као и мерна места за паљење, гашење и праћење потрошње.

“Ово је пројекат који је у некој првој фази, његова вредност је око два милиона евра, али видећемо у имплементацији колико ће нас на крају то заиста коштати. Имамо већ искуства по другим градовима, знамо шта је све то носило собом, лепо је што ми испланирамо и што смо дошли до неке цифре, али шта ће се све дешавати на терену то ћемо још видети. Али, оно што у име приватног партнера могу да тврдим одговорно јесте да ће бити све урађено као што смо рекли, у рекордном временском року, с обзиром да смо већ имали неких проблема због короне, кашњење у испоруци светиљки и материјала. Данас је кренуло са радом пет екипа, зависимо и од временских услова, али нама је неки план да ужи центар града завршимо до краја месеца и онда да кренемо на околна села. Дакле, већ почетком септембра требало би да буде готова реконструкција расвете”- изјавио је Николчић.

Прво јавно приватно партнерство град Пирот је реализовао у области снабдевања топлотном енергијом, затим у области саобраћаја, а ово је трећи вид јавно приватног партнерства чија је нова фаза реализације почела данас.   

Извор: Пиротске вести

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine