Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У оквиру ВИ Ткачке колоније, коју организује град Пирот у сарадњи са Етно мрежом и Занатском задругом за производњу пиротског ћилима и сувенира “Дамско срце”, представнице Међународног клуба жена, Клуба странаца у Београду и поједини медији из наше земље обишли су Музеј Понишавља у Пироту и Техничку школу где су искусне ткаље практично показале гостима израду ћилима. Ткачку колонију која се одржава на Планинарском дому у Дојкинцима сутра ће обићи амбасадори појединих земаља и градоначелник Пирота, Владан Васић, са својим сарадницима.

Виолета Јовановић, председница Етно мреже, каже да је основни задатак очување пиротског ћилима и помоћ да се ткање пиротског ћилима омасови и пренесе на што већи број жена које би се активно бавиле израдом ћилима, али и да се заинтересују и млади у процесу његове ревитализације.

“Ми у Колонију сваке године доведемо, окупимо десетак до петнаест врсних ткаља из свих крајева Србије које дођу да ткају шаре са вашег ћилима, да то науче, да разумеју његову симболику и да та знања преносе даље. Оно што нам је такође важно је да ту окупимо и дипломате, наше званичнике, националне медије, да се о томе прича да бисмо сви заједно разумели да се наше нематеријално наслеђе сачува и да постане стуб и локалног развоја и културног туризма и то је оно што покушавамо да урадимо и пошаљемо као поруку одавде из Пирота”- рекла је Јовановићева.

Милица Голубовић, помоћница градоначелника Пирота, захвалила је на великој подршци коју Налед и Етно мрежа пружају у организацији и одржавању Ткачке колоније. Оно што је новина ове Колоније јесте да је у Техничкој школи организована радионица искусних ткаља које практично показују израду ћилима, а приређена је и мала изложба ћилима. Један од важнијих циљева јесте и економско оснаживање жена кроз израду ћилима рекла је, поред осталог, Милица Голубовић.

Славица Јовановић из Пирота још као мала почела је да тка, а то је научила од своје мајке. Она сматра да је јако важно што су ту старије ткаље које могу да пренесу своје знање млађим ткаљама.    

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine