Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Министарство државне управе и локалне самоуправе у координацији са Министарством здравља, и у сарадњи са локалним самоуправама, уз подршку донатора: Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), Фондација за отворено друштво, СКГО и УНХЦР Србија спроводи акцију у 29 општина и градова широм Србије, са циљем да се помогне грађанима из подстандардних ромских насеља да уз вакцинацију и минимум стандарда за поштовање превентивних мера које препоручују лекари стекну имунитет и тиме сачувају своје здравље и здравље државе. Тим поводом данас је у Пироту боравио државни секретар у Министарству за државну и локалну самоуправу, Стеван Глигорин.

Државни секретар, Стеван Глигорин, најпре се састао са градоначелником Пирота, Владаном Васићем, и његовим сарадницима, а затим је у пратњи помоћника градоначелника Пирота, Милоша Цолића и члановима Тима за имунизацију, Бојаном Ранђеловићем и др Миленом Димитријевић, обишао ромско насеље “Расадник” у којем се налази штанд за имунизацију Рома. Том приликом Ромима су подељени хигијенски породични пакети.

“Чувањем здравља Рома чувамо здравље Србије. Драго ми је да сам данас овде у насељу “Расадник” и да имамо прилику да као Министарство државне управе и локалне самоуправе пружимо подршку и могућност народу да се пријави за имунизацију, али исто тако и да помогнемо становницима којима је потребна додатна подршка да стекну имунитет и изборе се са ковидом- 19. Наше Министарство још од фебруара препознаје ову тему као приоритет и кроз разне акције на терену које спроводимо покушавамо да дамо допринос у укупној борби Србије против вируса”- рекао је Глигорин.

Глигорин је додао да у 179 подстандардних насеља, у 29 градова и општина, реализује се акција промоције имунизације кроз пријаву на портал е-Управа, али и кроз директну имунизацију помаже се људима да сачувају здравље. Имунизација је најбољи начин да се победи у борби са ковидом, закључио је Глигорин.

Заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић, изразио је задовољство што је данас у Пироту државни секретар МДУЛС – а, господин Глигорин, и што је у насељу Расадник велики одзив Рома на имунизацију.

“Ова акција заправо представља чињеницу да Србија размишља о свим својим грађанима и да је приступ здравственој бризи свима једнако доступан. Ја се заиста надам да ћемо ми, прешли смо 50 посто имунизације пунолетних грађана Пирота, да дочекамо јесен што спремнији и надам се да ћемо се окренути нормалном животу. Захваљујем се свима који су помогли ову акцију и позивам остале одговорне компаније да се прикључе и да подрже овакве акције”- рекао је, поред осталог, Цолић.

Радмила Нешић, координаторка за ромска питања каже да је акција коју спроводи ресорно министарство и град Пирот омогућила Ромима да се пријаве за имунизацију и захвалила је на додели породичних хигијенских пакета. Пре два дана овде су се људи ревакцинисали и нада се да је одговорено потреби заједнице да се пријаве за вакцинацију. Данас се и она пријавила за вакцинацију и позвала је Роме који то нису учинили да следе њен пример, јер само колективни имунитет може довести до тога да се изађе из пандемије, рекла је Нешићева.    

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine