Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Београд, 25. децембар 2019. – Држава ће до марта 2020. званично предложити УНЕСЦО-у да три ћилима из Србије – пиротски, стапарски и сјеничко-пештерски – уврсти на листу светске културне баштине. Иницијативу су покренули потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић и НАЛЕД, а подржао је и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, као и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић. Догађају је у име Града Пирота присуствовала и помоћница градоначелника Пирота за ванпривреду Милица Голубовић.

Град Пирот се годинама залазе и ради на оцувању традиције. Ткацка колонија која се вец традиционално организује у Пироту једна је од медјународно препознатих активности насег Града у овој области.
Потпредседница Михајловић је рекла да је почектом децембра упућена иницијатива Етнографском музеју да се заштите ова три ћилима.

– Ћилими су уписани у национални регистар, а потрудићемо се да већ од марта предамо иницијативу за упис на листу УНЕСЦО, рекла је Михајловићева у Влади Србије, где је данас представљена нова поставка рукотворина у “Српском салону”, који је опремљен у сарадњи  Кородинационог тела за родну равноправност, Етно мреже и НАЛЕД-а.
Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић подсетила је да је у септембру 2019, уз подршку покрајинског премијера Игора Мировића отворен и “Војвођански салон”.

– Потпредседница Михајловић и покрајински премијер Мировић у сусретима са страним званичницима поклањају традиционалне рукотворине и тако стварају извор прихода за бројне жене из унутрашњости. На овај начин је до страних званичника стигло више од 100 наших азбука у златовезу, тканица, традиционалних пешкира. То желимо да омасовимо у 2020,  пре свега у сарадњи са Министарством спољних послова”, рекла је Јовановић.


Рукотворине су направиле жене из свих крајева Србије које су део иницијативе “1.000 жена”. До сада је запослено њих 698, а израдиле су, између осталог, “краљевски појас” за кинеског председника Си Ðинпинга и пиротске ћилиме који су поклоњени председницима Русије и Француске Владимиру Путину и Еменуелу Макрону.
Министар културе Владан Вукосављевић рекао је да је Србија у последњих 10 година направила велике кораке по питању очувања материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Он је навео да је у децембру потписано заједничко упутство министарстава културе и грађевинарства којим се осигурава поштовање просторних и урбанистичких планова уз очување културног и историјског наслеђа, а расписан је и конкурс “Градови у фокусу” намењен ревитализацији инфраструктуре у области културе.

На конференцији је најављено и да ће се радити на томе да се нацрт закона о занатству што пре нађе у јавној расправи, што ће бити иницијатива најмање два министарства. НАЛЕД је иницирао и увођење “чувара традиције” у локалним самоуправама, особа које ће бити задужене за бригу о активностима на очувању културног наслеђа на локалу, на чему ће се радити у 2020.

Извор: Пиротске вести

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine