Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Ове године, Град Пирот се придружује обележавању  Светског дана превремено родјене деце, 17. новембра које се организује широм света. То је једна од прилика да јавност Србије сазна више о превремено родјеним бебама и тешкоћама са којима се сусрећу оне и њихови родитељи.
Наиме, 17. новембра, широм света, организују се активности које имају за циљ подизање свести у јавности о проблему превременог радјања. Једна од тих активности је осветљавање познатих градјевина декоративном расветом љубицасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему.

У Пироту ће 17. новембра увече љубичастим сјајем, у част својих најмањих становника, да засија недавно реновирана средњевековна тврђава “Момчиолов град” у парку Кале.

Подршку родитељима превремено родјене деце континуирано пружа једино национално удружење ове врсте – „Мали Див“, на чију иницијативу се прошле године одазвало и овој акцији придружило 26 градова и општина.

О превремено рођеној деци:
У свету се, сваке године, пре времена роди 15 милиона беба. У Србији, више од 4000, или 11 беба свакога дана.
Превремено родјењеје је водећи узрок смртности деце младје од 1 године и други водећи узрок смртности деце младје од 5 година. Сваке године, због превременог родјења, у свету умре милион беба.  Превремено
родјеном се сматра свака беба родјена пре пуних 37 недеља гестације.

Да би преживеле, превремено родјеним бебама неопходна је подршка бројних апарата и високо образованих, искусних и обучених медицинских стручњака. Након родјења, превремено родјене бебе се могу суочити са
читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу: отворени артеријски дуктус који може може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатија повезана са
прематуритетом, бројне инфекције, респираторни дистрес синдром, бронхопулмонарна дисплазија, некротизујући ентероколитис, застоји у дисању, хидронефроза, умбиликална и ингвинална хернија, хипотонија и хипертонија…

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60%. Најчешћи проблеми повезани са превременим рођењем су: кашњење у развоју, ретинопатија повезана са превременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења (система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида), ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Непосредно након родјења, превремено родјена беба бива одвојена од мајке, због неопходности посебног лечења и неге, које је веома компликовано и најчешће захтева интензивну негу. У тим околностима, родитељи превремено родјене деце изложени су огромном стресу, осећају немоћ, кривицу, анксиозност, страх.

Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, основано је Удружење родитеља превремено родјене деце Србије ,,Мали Див,, које пружа подршку родитељима превремено родјене деце, током њиховог, често и вишемесечног, боравка у болници и месецима и годинама након отпуста из болнице. Чланови Удружења су волонтери, а пројекти се финансирају захваљујући донацијама и усмерени су на побољшање квалитета лечења и неге превремено родјене деце и јачање родитељске улоге и присуства у овом тешком процесу. Сви пројекти се реализују уз консултације са медицинским стручњацима, захваљујући којима су обликовани тако да конструктивно и квалитетно допринесу заједничким напорима лекара и родитеља за што бољи исход лечења превремено родјених беба.

Удружење ,,Мали Див,, сарадјује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новородјенчади (ЕФЦНИ).

Саопштење Градске управе Пирот

Извор: Плусонлине

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine