Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Горан Поповић, помоћник градоначелника потписао је недавно  Пројекат “Унапређење пословне климе у Србији”, који у Србији реализује Републички геодетски завод (РГЗ), а који је подржала Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА) и Агенција за картографију, катастар и регистрацију земљишта у Шведској. Циљ овог Пројекта, у коме поред Пирота учествује још10 општина и градова (Ариље, Бор, Врање, Књажевац, Ћуприја, Сомбор, Чачак, Пожаревац, Зрењанин) је оснивање Националног регистра инвестционих мапа за креирање, управљање и мониторинг локација за инвестиције у Србији. То ће омогућити да све потенцијалне инвестиционе локације буду публиковане у дигиталној форми.

Након успостављања Националног регистра инвестиционих локација, потенцијални инвеститори ће моћи путем апликације да остваре комуникацију са органима локалне самоуправе и уложе инвестицију на одређену локацију.

Према речима Др Драгана Костића, директора Слободне зоне Пирот, у току је анализа повољних локација. Очекује се да Град Пирот  у овом националном регистру представи најмање десет  инвестиционих локација. Након реализације пројекта, Пирот ће постати регионални центар за околне општине, одакле ће преносити знања и искуства и помоћи и осталим локалним самоуправама да попишу и представе своје инвестиционе локације.

У Србији би за две године требало да буде успостављен Национални регистар инвестиционих мапа, који ће на дигиталној платформи ГеоСрбија бити доступан свим грађанима и потенцијалним домаћим и страним инвеститорима.

Овај Пројекат је једна у низу активности у просецу развоја електронске упрве Републике Србије и допринеће јачању економије засноване на знању и иновацијама. Пројекат ће допринети постизању одрживог и инклузивног економског раста у Србији, у унапређењу пословног амбијента, у повећању инвестиција и иновативности приватног сектора, у унапређењу транспарентности инвестиционог процеса и у унапређењу климе за прилив инвестиција. Такође, доприноси процесу евроинтеграција Србије и унапређује активности на реализацији Агенде одрживог развоја 2030 Уједињених нација и као такав је од изузетне важности за Владу Србије.

Извор: Плусонлине

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine