Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот један је од осам градова у Србији у коме ће се у среду обележити Европска недеља спорта. Овај догађај је покренула Европска комисија након што је идентификовала огроман проблем – недовољно кретање и бављење спортом које је посебно изражено међу младом популацијом. По речима Бојана Ранђеловића, помоћника градоначелника, у Србији се ова манифестација организује под покровитељством Министарства омладине и спорта и Олимпијског комитета Србије, а део целе приче је и Град Пирот.


- У Србији се Европска недеља спорта обележава по други пут, такође и у нашем граду. Пирот је не без разлога у Србији препознат као град спорта. По истраживању Европске комисије, само 12 одсто деце и омладине се бави спортом или неким видом спортских активности. Последица тога је потенцијално скраћење животног века за пет година управо због недовољне физичке активности у односу на наше генерације. Управо је циљ промоција спора и здравих стилова живота и то међу најмлађим генерацијама. Зато позивамо све наше суграђане да дођу 25. септембра у среду од 12 до 15 сати и да учествују у популаризацији спорта  и физичке активности. Нарочито позивам децу и омладину да се прикључе. Скоро сви спортски клубови ће бити присутни, донеће своје реквизите тако да ће најмлађи становници моћи да се упознају са активностима неких од педесетак спортских колектива у нашем граду-казао је Ранђеловић.

Филип Филиповић из Спортског центра Пирот казао је да се Спортски центар свих ових година уз помоћ Градске управе трудио да се изгради што је могуће боља спортска инфраструктура.

- Током свих ових година смо дошли на ниво који нам омогућава да се бавимо разним активностима. Пирот је много напредовао по питању инфраструктуре, али и промоције свих спортова, пуно акција је организовано и организују се, са великом посећеношћу, тако да сматрамо да је ниво спортске културе код наших суграђана, посебно код деце је на вишем нивоу у односу на просек-казао је Филиповић и позвао све наше суграђане да учествују у акцији у среду.

Јован Јовановић из Савеза за школски спорт казао је да ће чланови Савеза преко својих матичних школа учествовати и подржавати ову акцију на Белом тргу.

- Тениски клуб ће са својим члановима изаћи на трг, наместити монтажну мрежу за тенис како би сви који желе могли да се опробају-казао је Јовановић.

Слободан Стефановић, из Гимнастичког клуба Соко казао је да се завршавају све припреме да Пирот буде масовнији од Зајечара, као и прошле године.

- Очекује се лепо време, сви ћемо из својих спортова приказати нашим суграђанима чиме се бавимо, и да физичка активност буде доступна свима-казао је Стефановић.

Горан Крстић из Кик бокс клуба Црна кобра биће главни мотиватор манифестације.

- Нека наше спортско достигнуће буде трг испред Дома културе, да дамо пример свима да је покрет живот-казао је Крстић.

Извор: Пиротске вести

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine