Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У препуном Медија центру на Салону књига и графике у хали “Кеј” вечерас је презентовано јавности капитално дело аутора етнолога Драгољуба Златковића – “Речник пиротског говора”. На прикупљању материјала за ово  дело које је од огромног значаја за наш идентитет Златковић је неуморно радио 50 година и прикупио је више од 33.000 речи, од којих многе више нису у употреби, јер са нестајањем села на Старој планини, по речима самог аутора, нестаје и пиротски говор.

Овај издавачки подухват који је реализован захваљујући одличној сарадњи општине Пирот и Службеног гласника сачуваће пиротски говор од заборава, макар на папиру. “Када сам 7. априла 1965. године отишао да видим терен Средњег Висока на Старој планини где ћу почети да радим као агроном, видео сам један потпуно други свет, богатство које са људима нестаје и нико га не цени. Тада сам одлучио да пишем и сакупљам материјал и објављујем прву књигу “Дума”. Временом сам сакупљао све више материјала, пролази 50 година тако да сам за то време могао много што да чујем, познајем сва села читавог округа, Источну Србију до Бора и чак Западну Бугарску”, казао је Златковић.
Златковић каже да са нестајањем села на Старој планини полако и нестаје пиротски говор.
“Пиротски говор од заборава могу заштитити сељаци којих нема. Стара планина је празна, села су празна, Лужница се празни, чак се и Пирот празни”, казао је Златковић.В. д. директора Службеног гласника Јелена Триван казала је да је сврха постојања Службеног гласника управо да издаје оваква издања, која нису комерцијалног типа, али су од огромног значаја за идентитет и културу, као и баштину једног народа.
“Кроз истраживачки рад у Службеном гласнику појављује се ново лексичко богатство и из њега ће изаћи нови речници за које нико није знао. Оно што Службени гласник ради јесте да издаје капитална издања чувајући неке књиге од заборава. Рекла сам и то обећање испунила да ће одмах изаћи ће преостала дела Станислава Винавера и могу да најавим да ћемо се борити жестоко да Службени гласник буде тај издавач који ће од задужбине Иве Андрића добити прилику да први пут изда целокупна критичка издања Иве Андрића. Веровали или не, у нашој земљи али и у осталим земљама бивше Југославије до данас нису изашла целокупна дела овог нобеловца и ми хоћемо да то буде наш издавачки подухват”, казала је Триванова која се искористила прилику и да се захвали општини Пирот на одличној сарадњи.

“Људи из општине Пирот на прави начин су разумели значај овог капиталног дела за очување идентитета Пироћанаца”, казала је Триванова.Председник општине Пирот Владан Васић захвалио се аутору и Службеном гласнику на одличној сарадњи и казао да је пиротски говор, попут пеглане кобасице, пиротског качкаваља, један од брендова пиротског краја.

“Сматрам да је поред пеглане кобасице, пиротског качкаваља, пиротског ћилима и пиротски говор својеврстан бренд нашег града, због тога смо на овај начин желели да, захваљујући аутору речника Драгољубу Златковићу, на неки начин од заборава сачувамо огроман број речи пиротског говора. Са Службеним гласником имамо заиста добру сарадњу а плод тога је и чињеница да је општина Пирот друга у Србији издала Пиротски лексикон, у оквиру едиције Службеног гласника Лексикони градова Србије”, казао је Васић.

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine