Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Поводом обележавања Дана сећања на храбре Пироћанце страдале у ратовима од 1991. до 1999. године и 20 година од НАТО агресије у Градској управи Пирот данас је организован пријем за чланове породица Пироћанаца страдалих у овим ратовима. Породице страдалих примили су градоначелник Пирота Владан Васић и Владица Тошић, заменик председника Скупштине града. На самом почетку присутнима се обратио Владица Тошић, а потом су минутом ћутања одали почаст настрадалим Пироћанцима.


Градоначелник Владан Васић изразио је саучешће породицама и захвалио свима који су дошли да обележе овај значајни јубилеј. Србија је кроз своју историју имала много беспотребних жртава, та деца, очеви, браћа, заслужују да их се сећамо, рекао је Васић и упутио породице настрадалих Пироћанаца да обиђу институције града које се баве борачком заштитом и виде на који начин град још може да им помогне.
Владица Тошић је овом приликом подсетио да су се 24. марта 1999. године у 19:45 часова огласиле прве сирене за опасност. Наредних 78 ноћи и дана, на нашу земљу, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, НАТО авиони испалили су око 50.000 разних пројектила. Марко Симић и Милица Ракић, деца која су настрадала у НАТО бомбардовању, постала су симбол страдања Србије у НАТО агресији на СРЈ, цинично названој „Милосрдни анђео”. Бомбардовање је окончано 10. јуна, усвајањем резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, рекао је Тошић.
После пријема у Градској управи окупљени су се упутили ка Карађорђевом парку код споменика Цвет младости где је одржан помен палим борцима и положено цвеће.


Комеморативни скуп код споменика Цвет младости почео је Химном Републике Србије.
Помен Пироћанцима – храбрим борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године богослужио је отац Душко Видачић.
Цвеће и венце су положиле породице палих бораца и делегације: Града Пирота, Пиротског управног округа, Војске Србије, Министарства одбране Републике Србије, Министарства унутрашњих послова Полицијске управе у Пироту, ратних војних инвалида, Градског одбора СУБНОР-а, резервних војних старешина, Друштва за неговање ослободилачких ратова до 1918., Удружење војних пензионера, политичких странака, Одред извиђача Стара планина Пирот.
После полагања венаца градоначелник Владан Васић рекао је да готово нико није веровао да ће се крајем 20. века све то издешавати и све завршити бомбардовањем. Међу страдалим Пироћанцима било је и много младих људи, Васић је истакао да су многе породице остале без брата, рођака, пријатеља што је ненадокнадив губитак и обећао је да ће као град покушати да помогну на сваки могући начин.
У име породица страдалих Пироћанаца у ратовима присутнима се обратила Моника Димов, ћерка једног од настрадалих, Далибора Димова.
Обележевање овог дана, према речима представника града Пирота, постаће традиција убудуће. Прошлост се не заборавља, она је путоказ за будућност.

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine