Сертификована општина са повољним пословним окружењем

НАЛЕД и Министарство одбране предложиће поједностављивање процедура за комерцијализацију вишка војне имовине чија се вредност данас процењује на 1,5 милијарди евра, најављено је на X састанку Форума стручњака за локални економски развој одржаном у Централном Дому војске у Београду, у четвртак 29. јануара 2015.

Иако је Мастер план за продају имовине која није потребна за функционисање Војске Србије осмишљен 2006. до сада је од 531 објекта продат тек 71 целокупни комплекс и још 6 у деловима док је за 72 закључен уговор. Остали објекти пропадају и неопходно је да се кроз ефикаснију процедуру олакша локалним самоуправама да ту имовину ставе у функцију економског развоја.


Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић најавио је да ће локалне самоуправе ускоро бити позване да се определе које објекте и локације желе да преузму и да доставе конкретне идеје, циљеве и сврху  њихове ревитализације.
- Проблем споре комерцијализације лежи у компликованим процедурама отуђења, неажурној планској и имовинској документацији, као и поступцима процене вредности. Желимо да радимо заједно са Министарством одбране на решавању ових проблема јер су сви на губитку, Војска која има велике трошкове чувања, локалне самоуправе које не убирају порезе, као и приватни сектор и грађани који би на овим местима могли да пронађу нове пословне могућности – оценио је Атанасијевић.
Државни секретар Министарства одбране Зоран Ђорђевић истакао је да је Војска спремна да се отуђи објекте обухваћене Мастер планом, али да се мора водити рачуна да заузврат добије адекватна средства, која ће уложити у опремање и решавање стамбених питања својих припадника. Он се сложио да би продају требало убрзати јер ће то донети велику корист држави и грађанима.
Овом приликом, градоначелници и међународни експерти из Норвешке и Холандије представили су примере најбоље праксе и креативна решења за употребу напуштених војних објеката из земље и света.
Председник општине Пирот и члан Управног одбора НАЛЕД-а, Владан Васић говорио је о сарадњи ове локалне самоуправе и Министарства одбране која је резултирала успешном комерцијализацијом неких од војних објеката као што су караула у Дојкинцима, или Дом Војске.
Како би подстакао локалне самоуправе да креативно размишљају о коришћењу војне имовине НАЛЕД је иницирао долазак холандског архитекте Габријела Раула Пење, стручњака за трансформацију и поновну употребу објеката, који ће помоћи општини Вршац да ревитализује Дом војске.
- Криза и мањак новца су утицали да се више не раде потпуне реконструкције. Сада се то чини у фазама како би објекат и током радова доносио приходе за даље улагање. У осмишљавање реконструкције би требало укључити целокупну заједницу и тако доћи до најбољих решења – рекао је Пења.
Успешне примере комерцијализације војне имовине у Норвешкој, представио је Торе Андерсон, војни аташе Амбасаде Норвешке у Србији, који је такође истакао улогу заједнице као веома важну у процесу трансформације војних објеката.
До сада продати војни објекти у Србији донели су приход од 185 милиона евра од чега је 170 милиона Војска добила у виду станова (1.080). Највише станова добијено је кроз размену са Грађевинском дирекцијом Србије (938) док су остатак понудиле локалне самоуправе и због тога је оцењено да би управо са градовима и општинама требало више радити у циљу брже комерцијализације војне имовине.

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine