Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Овог месеца усвојен је Локални акциони план запошљавања за 2019. годину који предвиђа реализацију 4 програма запошљавања, а то су програми јавних радова, стручне праксе, самозапошљавања и програм обуке за дефицитарна занимања на тржишту рада. Укупан буџет за све ове мере износи 19 милиона динара. Са динамиком и роковима за реализацију програма упознао нас је Ненад Петровић из Канцеларије за локални економски развој Града Пирота који између осталог истиче:

- Ових дана потписан је споразум са Националном службом за запошљавање о пружању техничке подршке за реализацију програма стручне праксе за који град издваја 7,6 милиона динара, као и јавних радови које финансирамо са 6 милиона динара. Јавни позив за стручну праксу биће објављен 9. фебруара и трајаће 30 дана, а путем овог програма ангажоваћемо укупно 30 незапослених лица од којих 23 са високом, 4 са вишом и 3 са средњом стручном спремом. Јавни позив за јавне радове биће објављен 23. фебруара и такође ће бити отворен 30 дана. Путем овог позива очекујемо запошљавање око 70 лица, превасходно теже запошљивих који ће бити ангажовани на период не дужи од три месеца-каже Петровић и додаје:

- Што се тиче програма самозапошљавања издвојили смо 3 милиона динара и међу првим смо локалним самоуправама у Србији која је већ упутила захтев за суфинансирање овог програма из републичког буџета. Уколико наш захтев буде подржан имаћемо укупан буџет од близу 5,5 милиона динара и доделићемо 27 субвенција од по 200.000 динара за отпочињање сопственог посла. Јавни позив се очекује половином године. Једина новина у односу на прошлу годину је да смо уместо програма за ангажовање лица из категорије теже запошљивих увели нову меру, а односи се на организовање обука за дефицитарна занимања на тржишту рада. Посебан фокус стављен је на занимање шивача за којима постоји константна потреба у нашем граду, будући да је текстилни сектор у експанзији, а да тржиште рада не може да понуди кавлификована лица са потребним знањима и вештинама које се траже. За ову меру издвојили смо 2,4 милиона динара. Ових дана очекује се и потписивање уговора са Уговорном окружном привредном комором Пирот, компанијом Е.Миролио д.о.о. и Техничком школом из Пирота, који ће узети учешћа у реализацији поменуте обуке. Први круг обуке биће реализован за 30 лица, а уколико буде великог интересовања спровешћемо још два круга обуке-закључује Петровић.

Извор: Пиротске вести

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Унапређење пословне климе у Србији

Joomla templates by Joomlashine