Сертификована општина са повољним пословним окружењем

 

Иако се прва ћелија Регионалне депоније Пирот још увек експлоатише, Градска управа и руководство Регионалне депоније почели су са радовима на изградњи друге ћелије депоније чиме ће се створити услови да се на том простору од 2023. године почне са складиштењем отпада. Градоначелник Пирота мр Владан Васић данас је са шефом кабинета Александром Ћирићем обишао радове на почетку изградње друге ћелије депоније.


- Ми не желимо да неспремни дочекамо тренутак када ћемо за неколико година доћи у ситуацију да немамо где да одлажемо смеће. Зато већ сада размишљамо и почели смо активности на формирању нове ћелије Регионалне депоније. Конкретно, овде се сада ради бетонско армирани колектор који иде по сред будуће депоније. Ми се налазимо на дну простора који ће за неких десетак година на прописан начин бити покривен отпадом. Негде око 140.000 метара кубних земље ће бити склоњено, негде око 135 метара бетонских колектора ће бити уграђено и очекујемо да овде буде све спремно за почетак депоновања отпада за 2022. или 2023. године-казао је градоначелник Васић.
Градиће се и линија за секундарну сепарацију отпада, компостана..

- Већ су обављени неки разговори са Министарство екологије око подршке за изградњу тог постројења. Оно би требало да смањи количину депонованог отпада за неких 20 посто. Поред тога, постројење за секундарну сепарацију отпада омогућиће и остваривање додатног прихода за саму депонију. Надам се да ћемо до тада реализовати и пројекат изградње компостане, да сав биљни и зелени отпад користимо за производњу ђубрива за баште, зеленило. То су планови. За све ове пројекте новац ћемо настојати да обезбедимо из сопствених прихода депоније, нећемо дизати кредите, ангажовати средства из буџета града Пирота и других општина-казао је Васић.

Васић је похвалио и рад директора Регионалне депоније Небојше Иванова који је са својим тимом унео нову енергију па су перформанске целог овог веома важног система за цео округ подигнуте на завидан ниво.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine