Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Град Пирот и Француски институт у Србији, најавили су изложбу “Наша историја, наша сећања” која се отвара сутра 3.октобра у 13 часова у галерији “Чедомир Крстић”. Повод постављања изложбе је стогодишњица од ослобођења Пирота у Првом светском рату и пробоја Солунског фронта, али и сарадња Пирота, односно Србије и Француске. Поставку фотографија из наших и француских извора, пиротска публика видеће прва у Србији, а затим се, преко других градова сели у Београд, где ће, 1. новембра  бити уприличена за публику у српској престоници, која је тог дана пре једног века ослобођена.

Ово су данас најавили Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника Пирота, Ивана Костадиновић, директор Историјског архива, Радмила Влатковић, директор Галерије, Брартислав Крстић, директор Гимназије и Давор Лазаревић, председник Друштва историчара Пирота.

Бојан Ранђеловић је истакао да ће поставка трајати до 5. октобра, а затим се сели у Прокупље, Ниши и друге градове, а овдашња публика ће имато привилегију да је погледа прва у Србији. Наредна два дана заинтересовани ће моћи да погледају документарне и игране филмове посвећене Великом рату.
Директор Галерије Радмила Влатковић је задовољна што је Галерија добила поменуту поставку и констатовала да је ова установа до сада у неколико наврата имала међународна дешавања-изложби. Било је то са Кинезима, Тунижанима, Француском, а до краја године једна од активности биће и са представницима САД.

Уз подсећање да је Пирот у Првом светском рату ослобођен 13. октобра, када је у њега ушла француска војска, Ивана Костадиновић је казала да је одабир фотографија у сарадњуи са музејом “Понишавља” и са људима из Француског института почела још јуна и да ће посетиоци моћи да виде мноштво занимљивог  материјала-фотографија.
Братислав Крстић, директор Гимназије која дужи низ година сарађује са французима, рекао је новинарима, да ће овим поводом бити приказана и два француска филма посвећена великом рату и времену непосредно након завршетка. Реч је о играним филмовима “Капетан Конан” који се у свечаној сали Гимназије приказује у среду од 17 и 30 часова и остварењу “Живот и ништа” које се може погледати сутрадан на истом месту у исто време. Осим ових биће прказани и документарни филмови.

Историчан Давор Лазаревић је нагласио да се овај значајни јубилеј, однсно два: пробој Солунског фронта и ослобођење Србије у држави обележава некако стидљиво, за разлику од Пирота који је овим догађајима дао право значење. Подсетио је да  је у Првом рату исковано пријатељство Срба и Француза и додао да ће 12. октобра бити одрћан велики научни скуп на коме ће говорити историчари са најпознатијих српских универзитета о Првом светском рату и о ослобођењу Пирота, када су у град умарширале француске јединице сачињене од Сенегалаца. Тада су многи Пироћанци први пут у животу видели ратнике друге боје коже. Лазаревић је подсетио и на јубилеј: 140 година од припајања Пирота Србији, што се такође обележава на  достојан начин.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine