Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Група талентованих ученика ОШ “Вук Караџић” из Пирота представљаће свој град на предстојећем, десетом по реду Фестивалу науке у Београду. Они су протеклих месеци радили на изради пројекта који за циљ има презентацију Виа милитариса, али и нашег града, по виђењу древних путописаца Феликса Каница, Евлије Челебије и Константина Јиречека, који су на веома интересантан, пре свега позитиван начин, описали Пирот и Пироћанце.

Реч је о веома комплексном пројекту који се ослања и на модерне технологије, а у једном делу представљен и један древни уређај којим су Римљани непогрешиво трасирали Коридор 10. Реч је о уређају који се зове грома, а који је омогућио да се лако изабере најбоља могућа траса древног Виа милитариса. О томе колико је овај уређај савршен, по речима ђака из ове школе, сведочи чињеница да се траса данашњег Коридора 10, који се још увек гради, а која је рађена уз помоћ сателита и других технолошких новотарија, у великој мери поклапа са трасом древног Виа милитариса, чији су остаци и нађени приликом изградње Коридора 10.
Ђаке је, поводом предстојеће презентације у Београду, данас примила и помоћница градоначеника задужена за ванпривреду Милица Голубовић, која је истакла велико задовољство успехом пиротских ђака и квалитетом пројекта који су израдили за ову прилику.

Голубовићева је истакла да је Град Пирот увек подржавао пројекте који укључују рад са талентованом децом из пиротских основних и средњих школа.

- Град Пирот је увек велику пажњу поклањао надареним и талентованим ђацима. Велико је задовољство што ће наш град имати шта да представи на Фестивалу науке-казала је Голубовићева талентованим школарцима. Она им је пожелела пуно успеха у даљем школовању и на предстојећем Фестивалу науке у Београду.


Пријему су осим ђака који су учествовали у изради пројекта, присуствовали и наставници – ментори и директор школе Тугомир Цветковић који је истакао да је поносан на ђаке који ће на најбољи могући начин презентовати своју школу и град на једној веома важној манифестацији која за циљ има промоцију науке.

- Желим да се захвалим и Градској управи на безрезервној подршци јер без тако снажне подршке немогуће је на овако високом нивоу радити-казао је директор Цветковић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine