Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Последња радна седница Скупштине града Пирота у овој години почела је освртом на несрећу која се догодила ових дана због исклизнућа четири вагона са амонијаком из композиције теретног воза код Сопотског Хана надомак Пирота. Градоначелник Пирота и командант Штаба за ванредне ситуације Пирота, Владан Васић, детаљно је упознао одборнике са свим мерама и радњама које су предузете тим поводом. Шеф одборничке групе “Најбоље за Пирот”, др Жарко Тодоровић, предложио је да се данашња седница одложи и одмах закаже, по хитном поступку, нова са једином тачком дневног реда која се односи на железничку несрећу која се догодила. Његов предлог није прихваћен, па је седница настављена према утврђеном дневном реду.

Председница Скупштине града, др Милена Димитријевић, честитала је грађанима Пирота и одборницима 28. децембар, Дан града и изразила жаљење због несреће узроковане исклизнућем цистерни са амонијаком и опасности која је претила и још увек прети Пироту. Због тога су и одложене планиране свечаности и Свечана академија.

“Задовољна сам како је протекла седница. Одборници су усвојили програме пословања јавних предузећа и установа што је важно за саме грађане и предузећа и установе. Градоначелник је на почетку известио јавност и одборнике о овом несрећном случају и да смо још увек у ванредној ситуацији. Захтев одборника, др Жарка Тодоровића, да прекинем седницу и за 20 минута организујем ванредну седницу је најблаже речено смешан, јер акцидент се догодио у недељу увече. Сазивање такве седнице, чак и у том тренутку, било би не непримерено већ непотребно, зато што Скупштина формира Штаб за ванредне ситуације управо због оваквих разлога. Штаб је одмах сазван тако да, сматрам, да смо апсолутно све урадили онако како треба” – изјавила је др Димитријевић.

Она је додала да је на данашњој седници, поред осталог, разматран предлог Комисије за доделу признања “Заслужни грађанин града Пирота”. На Свечаној накадемији, која је одложена за крај јануара, признање ће постхумно бити додељено, новинару и књижевнику, Слободану Џунићу, рођеном у Темској 1921. године.

Председник Комисије за доделу градског признања, др Радован Илић, је укратко навео да је Слободан Џунић највећи део свог радног века провео радећи у Радио Београду, као новинар и уредник литерарне редакције и истриографије Радио Београда. Објавио је десетак збирки приповедака, Седмојулску награду добио је 1959. године, а постхумно му је додељена награда “Борислав Станковић” за најбоље прозно дело године, за роман “Ветрови Старе планине”.

Одборник и шеф Одборничке групе “Најбоље за Пирот”, др Жарко Тодоровић, образложио је оставку, одборника, Миљана Стојановића као добар пример како се треба односити према Закону о агенцији за спречавање корупције. Односно, одборник, Миљан Стојановић је изабран за председника Савета МЗ “Топло До” и да не би био у сукобу интереса поднео је оставку, а да у Скупштини града има доста одборника који су у сукобу интереса и позвао их да дају оставке на неку од функција и тиме поштују Закон. Такође, он је рекао да тренутно нема важније теме у Градској скупштини него говорити о несрећи која се догодила ових дана.

“Желели смо да сазовемо ванредну, хитну седницу Скупштине града где би сви одборници имали право да питају оно што их интересује, наравно у функцији информисања грађана, и да дају своје предлоге како би се наредни период, који и даље није безопасан, што лакше пребродимо уз максималну безбедност свих грађана” – рекао је Тодоровић.    

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine