Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Полазећи од учесталих, неутемељених и тенденциозних текстова који се у последњих неколико дана појављују у појединим локалним медијима и на друштвеним мрежама, а који су везани за геолошко истраживање руде злата и бакра, Град Пирот издаје следеће САОПШТЕЊЕ.

“Нису истинити наводи појединих политичких субјеката да је Град Пирот издао било какве сагласности за истраживање на територији Пирота. Такође, нису истинити наводи да је градоначелник три године упознат са интересовањем привредних субјеката за истраживачке радње геолошког типа на територији града. Злонамерне су тврдње да локална самоуправа штити интересе мултинационалних компанија и да намерно не информише јавност.

Пре свега, подсећамо на чињеницу да је Град Пирот један од лидера у реализацији пројеката који се тичу заштите животне средине и да се у Пироту на систематски начин чува здравље грађана. Пројекти који су реализовани у области управљања отпадом, гашења топлана по насељима и замене енергената са мазута на гас у енергани, пројекти у области пошумљавања, пројекти израде пречишћавача отпадних вода, пројекти израде и обнављања канализационе мреже, пројекти мерења квалитета ваздуха и многи други доказују да град води рачуна о здравој животној средини на начин на коме могу позавидети многе локалне самоуправе. То сведоче и интересовања ресорног министарства, као и признања многих амбасада за достигнућа у овој области.

На жалост, политичка борба појединаца и група све напоре града у овој области покушава да прикрије фабриковањем афера и узнемиравањем јавности по овом и те како политички исплативом питању. Сада је на ред дошло решење које је ресорно министарство издало привредном субјекту, а које дозвољава истраживање одређеног простора на територији Пирота. У вези са тим обавештавамо јавност да Град Пирот није дао никакву сагласност већ мишљење у оквиру којег се налаже привредном субјекту да резултате истраживања достави градској управи како би она била узета у обзир у изради даљих планских докумената.

Јавност треба да зна да истраживање никако не значи и изградњу рудника и сигурну експлоатацију руде. Такође, приватни власници парцела у описаном подручју морају бити питани пре било какве интервенције на њиховој имовини и њихово допуштење је такође неопходно за било какво истраживање. Уколико дође до истраживања 15 дана пре било каквих радова локална самоуправа мора бити обавештена, што се није десило. Важно је рећи да се 95% истраживања не заврши експлоатацијом. Град Пирот има механизам да не дозволи експлоатацију чак и да било ко буде заинтересован за исту. У протеклим годинама вршена су разна истраживања из различитих области и до сада ниједно није привукло пажњу јавности.

Сам чин истраживања може бити и добар допринос за сазнања у области науке и информација о саставу тла на територији града. Важно је рећи и то да целокупни поступак издавања дозвола за истраживање и евентуалну експлоатацију води ресорно министарство по Закону о рударству и геолошким истраживањима, али то не значи да град неће реаговати уколико се на било који начин буде довела у питање здрава животна средина и здравље људи. У вези са овим поступком наглашавамо да се нико од званичних представника Града Пирота није састајао ни формално, ни неформално са представницима компаније која је заинтересована за истраживање што заједно са осталим чињеницама доказује да је злонамеран покушај да се град и његови представници увуку у фабриковане приче и завереничке теорије од стране оних који „имају тапију“ на борбу за здраву животну средину.

Град Пирот је у прошлости бринуо о здравој животној средини исто као што брине и данас, исто као што ће бринути и у будућности. Грађанима Пирота поручујемо да се о њима, њиховом здрављу и њиховим интересима брину озбиљни људи и да не верују онима којима недостају теме како би се на политичкој сцени града по сваку цену одржали” – наводи се у саопштењу Управе града Пирота.

 

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine